marți, ianuarie 29, 2008

Au decedat Stefan Niculescu, Evelyn Rothwell Barbirolli, si Petr Eben

Lumea muzicii este din nou in doliu. Stefan Niculescu, un compozitor ale carui lucrari au fost interpretate de Peter Eötvös, Friedrich Cerha, Zoltán Peskó, Arturo Tamayo, Reinbert De Leeuw, de orchestre si ansambluri precum Klangforum Wien, Wiener Symphoniker, Ensemble InterContemporain, sau ORF-Symphonieorchester (m-am rezumat evident, poate pe nedrept, doar la muzicieni straini), care a fost numit de György Ligeti drept "unul dintre cei mai mari compozitori ai acestor timpuri", a decedat zilele acestea. O amintire personala este cand acesta a vizitat scoala mea (Scoala generala nr. 156 din Bucuresti) pentru a o examina pe profesoara de muzica, doamna Zidaru.

Nu as putea totusi sa nu mentionez deceptia enorma pe care mi-a cauzat-o compozitorul in urma cu cativa ani cand a declarat ca "Festivalul 'Enescu' este anti-romanesc" din cauza numarului mic de lucrari romanesti executate in acea editie (una din prima jumatate a decadei anilor 90.) Cum a putut un om atat de cult si rafinat sa cada prada unui sovinism ieftin? Este oare Fetivalul de la Lucerna anti-elvetian daca la o editie nu se executa lucrari de Frank Martin, Othmar Schoeck, sau Beat Furrer? Dupa cate am spus, nu sunt de acord ca "despre morti, numai de bine". Chiar si cu aceste slabiciuni, Stefan Niculescu ramane o figura importanta a muzicii romanesti.

Evelyn Rothwell a fost mai mult decat sotia lui Sir John Barbirolli - de fapt si-a luat numele sotului sau doar dupa moartea acestuia. O oboista de prima clasa, ea a participat intre altele in magnifica inregistrare a Concertelor Brandenburgice de Bach facuta de Adolf Busch. Puteti citi aici un obituariu din ziarul "Daily Telegraph."

Compozitorul ceh Petr Eben a decedat in octombrie 2007 dar vestea decesului sau nu am aflat-o decat recent. Iata doua obituarii, unul din ziarul englez "The Times" si altul din pagina Centrului Ceh de Informatie Muzicala.

Dumnezeu sa-i ierte si sa-i odihneasca in pace.

Etichete: ,