joi, februarie 28, 2008

Christa Ludwig in Carmen

Unul din motivele pentru care ma fascineaza explorarea arhivelor sonore este descoperirea unor ipostaze mai putin cunoscute ale artistilor preferati. Nu demult vorbeam de George Enescu drept acompaniator a lui Salvatore Baccaloni.

Christa Ludwig, care va aniversa pe 16 martie 80 de ani de viata, este probabil mezzo-soprana mea preferata. O pretuiesc in special datorita interpretarii muzicii germane, in primul rand Bach - si ce pacat ca nu a inregistrat cantate!

Rasfoind "Cronica Operei din Viena", am descoperit insa ca repertoriul ei la Casa de pe Ring, desi predominant germanic, continea unele surprize. Ca de exemplu incursiunile artistei in lumea lui Rossini in roluri precum Angelina din "Cenusareasa" sau Rosina din "Barbierul din Sevilla", ambele cantate in limba germana. Sau eroina lui Georges Bizet, Carmen - de data aceasta rolul a fost interpretat in limba franceza.
Un document sonor al acestui ultim rol ne va fi oferit in curand gratie casei "Orfeo". Este vorba de un spectacol din 1966 condus de Lorin Maazel, la vremea in care unii inca mai sperau ca seful de orchestra va deveni mai mult decat un virtuoz al orchestrei. Ceilalti protagonisti sunt: James King in rolul lui Don José, Jeannette Pilou in rolul Micaëlei, si, supriza, Eberhard Wächter in rolul lui Escamillo. Singurul cuvant care-mi vine in minte este "interesant..."

P.S. Navigand Internetul, am descoperit ca mezzo-soprana chiar a inregistrat rolul lui Carmen dar in limba germana. Rudolf Schock il intruchipeaza pe Don José, Melitta Muszely pe Micaëla, iar Hermann Prey pe Escamillo. La pupitru: Horst Stein, orchestra fiind Berliner Symphoniker. Si mai interesant...

Etichete: , , , ,