joi, mai 01, 2008

Lucrari romanesti in interpretarea lui Lory si Ernst Wallfisch

Ernst si Lory Wallfisch (biografia apare la mijlocul paginii de pe link) au fost intotdeauna propagatori ai muzicii romanesti, chiar daca Ernst s-a nascut la Frankfurt pe Main iar cei doi au fost fortati sa emigreze, Yehudi Menuhin ajutandu-i in acest sens. De fapt, la recentul Festival "George Enescu", violonistul Alberto Lysy si-a amintit ca a interpretat Octetul pentru coarde alaturi de Menuhin si de Ernst Wallfisch, violoncelisti fiind Gaspar Cassado si Maurice Gendron (dl. Lysy nu a mentionat si restul interpretilor.)
Un disc compact continand inregistrari de arhiva a fost recent editate de casa "ebs" si foarte bine primit de criticii din "American Record Guide" cat si "Fanfare". In "Fanfare", criticul Barry Brenesal incepe prin a regreta colapsul firmei "Electrecord" a carui catalog era plin cu lucari ale compozitorilor nostri - domnul Brenesal ii mentioneaza pe Matei Socor, Zeno Vancea, Tudor Ciortea, Ion Dumitrescu, Pascal Bentoiu, Sabin Dragoi, sau Teodor Bratu. Nici unul din acestia nu sunt prezenti pe CD-ul despre care vorbim. Sunt in schimb executate doua lucrari pentru viola si pian: Sonata de Mihail Jora inregistrata la Festivalul de la Venetia din 1957 si Piesa de concert de George Enescu gravata pentru Radio Lausanne in 1961. In aceste lucrari, domnul Brenesal remarca puritatea tonului lui Ernst Wallfisch.

Programul discului compact este completat de piese pentru pian solo: "Preludiu" de Constantin Silvestri, Sonatina pentru mana stanga de Dinu Lipatti, "Dans", "Tema si Variatiuni", si "Toccata" de Paul Constantinescu, "Colind" si "Cantec de Joc" de Nicolae Brandus, si "Balada" de Paul Negreanu (traduc numele pieselor din engleza, deci titlul original al unora ar putea sa nu fie cel original in limba romana dar nu am gasit informatii pe Internet care sa ma ajute; imi cer deci scuze pentru posibile imprecizii.) Aceastea au fost inregistrate in 2004 de Lory Wallfisch, deci calitatea sonora este net superioara. Domnul Brenesal remarca naturaletea si perspicacitatea frazarii pianistei in ciuda unor note uneori nesigure. Si incheie criticul: "[CD-ul este] recomandat atat pentru interpretare cat si continut. Hai sa avem mai mult din amandoua, si curand."

Aprecieri similare se gasesc si in "American Record Guide" unde criticul Joseph Magil remarca bunul gust al pianistei care stie sa recreeze lumea sonora a fiecarui compozitor in parte. Si, mai adauga domnul Magil, Paul Constantinescu este compozitorul sau preferat din cei prezenti pe programul discului compact.

V-am ramas dator cu titlul CD-ului. Acesta este: "Lory Wallfisch isi aminteste: O antologie de muzica romaneasca".

Evident ca nu am gasit nici o cronica in presa din tara.

Etichete: , , , ,