vineri, iunie 01, 2007

Clara Haskil - peste tot

Vorbesc de aparitiile discografice, dar nu numai. Chiar si in avionul cu care am zburat in timpul vacantei (Austrian Airlines) am putut asculta celebra inregistrare a Concertului pentru pian in re minor de Mozart interpretat de pianista si de Orchestra Concertelor "Lamoureux" dirijata de Igor Markevici. Si da, austriecii au spus ca Haskil a fost romanca.

La capitolul aparitiilor discografice din ultima vreme - evident, este vorba de discuri compacte - o sa mentionez editarea de catre casa "Orfeo" a unicului recital sustinut de pianista la Festivalul de la Salzburg. Dupa cel de-al doilea razboi mondial pianista a aparut in repetate randuri la celebrul festival, dar aproape intotdeauna a fost acompaniata de Orchestra "Mozarteum" sub bagheta lui Bernhard Paumgartner. Iata ca in 1957 artista sustine un recital cu un program care a cuprins Sonata in Do Major KV 330 de Wolfgang Amadeus Mozart, Sonata in Mi-bemao Major Op. 31 Nr. 3 de Ludwig van Beethoven si Sonata in Si Major Opus postum de Franz Schubert. Puteti citi aici o cronica a acestui disc compact.

Cum de asemenea puteti citi o "Scrisoare pentru melomani" dedicata unor inregistrari ale artistei editate de casa "Tahra". De data aceasta Haskil ii are ca parteneri pe Orchestra "Philharmonia" si Herbert von Karajan.

O recent nascuta casa formata prin achizitia diviziei audiovizuale a companiei "IMG Artists", Medici Arts, lanseaza o noua marca: "Medici Masters" specializata in inregistrari de arhiva. Intre primele discuri compacte lansate o intalnim pe Clara Haskil interpretand doua concerte pentru pian de Mozart in compania Orchestrei Radiodifuziunii din Koln: Nr. 9 sub bagheta lui Otto Ackermann (dirijor nascut la Bucuresti) si Nr. 19 sub bagheta lui Ferenc Fricsay.

Si in fine, elvetienii nu a uitat ca pianista a locuit pentru un bun timp in tara cantoanelor. De fapt Competitia "Clara Haskil" are loc la Vevey. Asadar, casa "Claves" a editat deja doua discuri compacte dedicate artistei. Unul in compania Orchestrei "Suisse Romande" sub bagheta lui Ernest Ansermet contine concerte pentru pian de Schumann si Beethoven (al II-lea), iar altul este dedicat creatiei mozartiene: concertele pentru pian numarul 19 si 24 acompaniatori fiind de data aceasta Orchestra de camera din Lausanne sub bagheta lui Victor Desarzens.


Etichete: ,