joi, mai 24, 2007

Leon Fleisher si Gunther Herbig

Povestea lui Leon Fleisher este una demna de legende. Elev a lui Artur Schnabel, a debutat cu Filarmonica din New York la varsta de 16 ani - Pierre Monteux a fost dirijor. A castigat concursul "Regina Elisabeta" si a efectuat o serie de inregistrari, printre cele mai celebre figurand integrala concertelor pentru pian de Beethoven in compania Orchestrei din Cleveland si a dirijorului George Szell. Aceeasi artisti au mai gravat concerte pentru pian de Brahms, Grieg, Schumann, sau Mozart. Dar soarta a lovit nemilos.

Imbolnavit fiind de distonie focala la numai 37 de ani, pianistul a fost pus in imposibilitatea de a utiliza mana dreapta. Repertoriul sau a trebuit deci sa se limiteze la concertele pentru mana stanga, cum ar fi cele scrise de Ravel, Britten, Prokofiev, Hindemith, etc. A incercat chiar sa dirijeze fiind la un moment dat directorul muzical al Orchestrei Simfonice din Annapolis si chiar dirijor rezident al Orchestrei Simfonice din Baltimore.

Din fericire, progresul medicinei a facut ca, in urma cu putini ani, Fleisher sa-si recapete mobilitatea in mana dreapta. Aceasta i-a permis sa poata canta din nou cu ambele maini si sa-si multiplice aparitiile in fata publicului.

In concertul sustinut sambata in compania Orchestrei Simfonice din Baltimore si a dirijorului Gunther Herbig si a sotiei sale, pianista Katherine Jacobson, Leon Fleisher a interpretat Concertul pentru doua piane KV 242 de Wolfgang Amadeus Mozart, o lucrare pe care insusi compozitorul o interpreta "in familie" alaturi de sora sa Nännerl (este adevarat, originalul a fost pentru trei piane si dedicat contesei Maria Antonia Lodron a carei fiice, Aloisia si Josepha au cantat lucrarea alaturi de compozitor.)

Ar fi exagerat daca as spune ca pianistul mai are tehnica de alta data. Dar muzica lui Mozart nu ridica astfel de greutati, iar Fleisher are o afinitate pentru compozitor, prezentand o interpretare plina de naturalete si claritate. Doamna Jacobson mi s-a parut cam nervoasa in miscarile rapide, si mai in largul ei in partea a II-a, lenta. Dar este clar ca Fleisher a fost "primus inter pares". Acompaniamentul lui Herbig a fost discret dar eficient.

In partea a II-a a lucrarii, maestrul german a dirijat Simfonia a VII-a de Anton Bruckner. A obtinut un sunet transparent din orchestra si a balansat bine instrumentele; alamurile nu au mai dominat ca alta data. Pe de alta parte, tempii alesi de dirijor au fost in general lenti si nu au existat contrastele necesare intre miscari. A lipsit deci tensiunea, versiunea propusa scotand la iveala un calm seren.

Orchestra Simfonica din Baltimore.
Dirijor: Gunther Herbig.
Solisti: Leon Fleisher si Katherine Jacobson.

Program:
Wolfgang Amadeus Mozart: Concertul pentru doua piane si orchestra nr. 7 in Fa Major KV 242, "Londron".
Anton Bruckner: Simfonia a VII-a in Mi Major.

Sambata, 19 mai, 2007
Strathmore Music Center, Bethesda, Maryland

Etichete: ,