joi, mai 10, 2007

Nicolae Herlea in rolul lui Figaro la Met

Intre cantaretii care de-a lungul anilor au interpretat la opera "Metropolitan" rolul titular din "Barbierul din Sevilla" - de la Giuseppe de Luca, John Brownlee, sau Robert Merrill, pana la Sherrill Milnes, Hermann Prey, sau Thomas Hampson - il gasim si pe indragitul nostru compatriot Nicolae Herlea. Debutul sau la "Met" in acest rol a avut loc pe 25 februarie, 1966, dirijor fiind Silvio Varviso, iar printre interpreti se numara Reri Grist - debutand la "Met" - in rolul Rosinei, George Shirley in rolul Contelui Almaviva, Fernando Corena in rolul lui Don Bartolo, si Giorgio Tozzi in rolul lui Don Basilio. Peste mai putin de o luna, mai precis pe 19 martie, 1966, a avut loc transmisia in viua operei cu aceeasi distributie mai putin Giorgio Tozzi, rolul lui Don Basilio fiind preluat de Cesare Siepi. Din cate inteleg, o inregistrare a transmisiei exista dar nu stiu insa sa fi aparut pe disc compact. Pe de alta parte, puteti vedea aici o pagina din revista "Opera News" dedicata transmisiei.

Mi-a lasat gura apa cand am vazut ce distributie era acum peste 40 de ani. Ma gandesc in primul rand la marii cantareti-actori precum Fernando Corena sau Cesare Siepi. Nu ma refer deci numai la calitatile vocale ci si la felul in care caracterizeaze personajele; erau foarte buni "actori cu vocea" ca sa ma exprim in felul acesta. Prin comparatie, Samuel Ramey are o voce superba, profunda si este un bun actor de scena, dar interpretarile sale sunt in general doar profesioniste.

Si nu uitati sa exploatati aceasta mina de aur care este baza de data a operei "Metropolitan" si care a fost sursa informatiilor spectacolelor lui Herlea.

Etichete: ,