joi, iunie 07, 2007

Arhive cu Dinu Lipatti si Clara Haskil

Mai multe arhive online contin informatii despre concertele sustinute de Clara Haskil si Dinu Lipatti - si nu numai ei. As incepe cu arhiva concertelor lui Herbert von Karajan aflata pe site-ul dirijorului. Alegeti-va limba si din partea stanga a meniului apasati pe textul "Research". Apoi alegeti daca doriti concertele sau inregistrarile. Sa nu uitam ca in concertul cu care von Karajan a debutat cu orchestra "Philharmonia" din Londra solist a fost Dinu Lipatti.

O alta arhiva in care putem gasi numele muzicienilor romani este cea a Orchestrei "Suisse Romande" pe care o puteti gasi aici. Daca nu functioneaza - si am avut probleme in ultimul timp - pe pagina orchestrei veti putea gasi textul "Rechercher un concert". Inscrie-ti numele muzicianului, slectionati "Tout le site", si vet obtine rezultatele.

O alta arhiva interesanta este cea a Orchestrei Societatii de Concerte a Conservatorului din Paris. O puteti gasi aici. In afara lui Dinu Lipatti si a Clarei Haskil vom mai gasi numele lui George Georgescu sau a uitatului Edgar Cosma.

Dar dupa parerea mea cea mai fascinanta arhiva este cea de la Konzerthaus la Viena. Este adevarat ca Haskil nu a cantat niciodata in aceasta sala, dar aici putem gasi numele lui George Enescu, Dinu Lipatti, Arnold Rose, sau George Georgescu, Sergiu Comissiona, Sergiu Celibidache...

P.S. Iata aici si arhiva pieselor montate la teatrul "Guthrie" din Minneapolis cand director era Liviu Ciulei.

Etichete: ,