luni, iunie 04, 2007

Christoph Eschenbach si Orchestra din Philadelphia

Intamplarea a facut ca prima oara cand l-am ascultat pe Christoph Eschenbach la pupitrul Orchestrei din Philadelphia, a dirijat o simfonie de Brahms, mai precis a IV-a. In concertul de fata, probabil ultimul si in mod sigur cel mai bun pe care l-am audiat din cele ale maestrului conducand "fabulosii Philadelphieni", tot o simfonie de Brahms a fost executata, de data aceasta a I-a.

Nu o sa zabovesc aupra conflictului dintre dirijor si orchestra, conflict care a dus la demisia lui Eschenbach si care a fost pe larg relatat in presa. Important a fost ca pe timpul unui concert care a avut un generos program ce a durat peste doua ore si jumatate, maestrul si celebra orchestra au dovedit ca pot sa puna la o parte neintelegerea si sa creeze muzica.

Prima piesa care s-a executat a fost prima Simfonie de camera a lui Arnold Schoenberg. Eschenbach a fost insotit de 16 dintre cei mai buni instrumentisti intr-o interpretare care a evidentiat spiritul de echipa: nimeni nu a incercat sa iasa in relief. Nu am putut insa sa nu remarc suflatorii din lemn. Dar pentru mine punctul de maxim interes al concertului a fost aparitia lui Matthias Goerne, baritonul german interpretand lieduri de Schubert in orchestratiile lui Brahms, Reger, sau Webern. Solistul a impresionat prntr-un glas cald, rotunjit, a cantat fara efort, pianissimile sale au avut suavitate iar dezlantuirile in fortissimo vigoare. Dirijorul si orchestra au fost adevarati parteneri, solistul fiind doar arareori acoperit.

Simfonia lui Brahms a avut parte de o interpretare in care Eschenbach a incercat sa reliefeze dramatismul lucrarii. A reustit in special in prima miscare, dar parca ar fi fost de dorit o mai mare intensitate in final, intensitate care s-a gasit pana la urma doar in coda. A fost pana la urma o versiune solida, reusita a lucrarii, careia insa i-a lipsit acel ultim dram care ar face-o intr-adevar memorabila. Sa luam de exemplu celebrul solo al cornului din ultima parte. Misterul, magia acestei muzici au cam lipsit aici, si, in plus, cornul-solo ramane "calcaiul lui Achile" al orchestrei.

Orchestra din Philadelphia
Dirijor: Christoph Eschenbach
Solist: Matthias Goerne

Program:
Arnold Schoenberg: Simfonia de camera Nr. 1 Op. 9
Franz Schubert: Lieduri:
An Silvia D.891 (orchestrat de un compozitor anonim)
Memnon D.541 (orch. Johannes Brahms)
Gruppe aus dem Tartarus D.583 (orch. Johannes Brahms)
Der Wegweiser din ciclul "Winterreise" D.911 Nr. 20 (orch. Anton Webern)
Im Abendrot D.799 (orch. Max Reger)
Tränenregen din ciclul "Die schöne Müllerin" D.795 Nr. 19 (orch. Anton Webern)
Erlkönig D.328 (orch. Max Reger)
Johannes Brahms: Simfonia a I-a in Do minor Op. 68

Duminica, 3 mai, 2007
Kennedy Center Concert Hall, Washington

Etichete: