marți, noiembrie 21, 2006

Constantin Silvestri şi George Enescu

Raymond Carpenter a fost un clarinetist al orchestrei din Bournemouth din 1948 până în 1987, servind drept clarinetist principal din 1954. Tot el este cel care a salvat practic de unul singur înregistrările concertelor lui Constantin Silvestri cu orchestra sa, benzile originale fiind distruse de BBC, tot la fel cum s-a întâmplat cu Radio Wintherthur care a şters concertele lui Hermann Scherchen. Benzile de magnetofon care conţin concertele lui Silvestri se păstrează la "Wessex Film and Sound Archives" din Winchester. Aceste benzi au fost făcute de Silvestri însuşi şi păstrate de domnul Carpenter care a avut binevoinţa să-mi dea o listă a înregistrărilor. Nu cred că este suprinzător faptul că se găsesc lucrări de Enescu între aceste înregistrări.

Nu mai este nevoie să spun că Silvestri este cel mai mare interpret al muzicii lui Enescu. Surpriza mare pe care am avut-o este faptul că există înregistrări ale lui Silvestri pentru aproape toate lucrările de Enescu din repertoriul său. Vestea proastă este că multe din aceste înregistrări se găsesc doar în arhive sonore precum cea din Winchester.

Sau precum arhiva Societăţii Române de Radiodifuziune. Sa luăm de exemplu opera "Oedipe". Există oare o înregistrare a lui Silvestri? Acum câţiva ani casa de discuri "Dante/Lys" a anunţat că va publica înregistrarea premierei româneşti din 1958. Din păcate casa a dat faliment înainte de a putea publica "Oedipe-ul" lui Silvestri (nu înainte de a publica însă înregistrări ale lui George Georgescu sau George Enescu.) Regăsim totuşi o referinţă pe site-ul lui Sever Ţipei. Deci "Oedipe-ul" în versiunea lui Constantin Silvestri există, ce mai aşteptăm?

Revenind la anii din Anglia, realităţile vieţii de concert au însemnat că lucrarea pe care Silvestri a interpretat-o cel mai des a fost tot Rapsodia a I-a. Totuşi, el a programat la Bournemouth şi Suita a I-a - pentru care John Gritten ne spune că Preludiul la Unison a fost repetat timp de multe ore. De asemenea Silvestri a înregistrat pentru BBC o versiune magnifică a Simfoniei a I-a precum şi primele două suite. Interesant totuşi, nu am găsit nici o referinţă din Anglia pentru Rapsodia a II-a.

Iată deci un scurt catalog a înregistrărilor lucrărilor lui Enescu sub bagheta lui Silvestri; din păcate nu am ascultat multe dintre ele.


Rapsodia a I-a: versiuni cu Filarmonica Cehă (Supraphon CD), Filarmonica din Viena (Disky CD), cel puţin trei cu Orchestra din Bournemouth dintre care una editată pe disc compact în cadrul seriei "BBC Legends". Cel puţin o versiune există şi în arhiva radioteleviziunii române, dar nu cunosc alte detalii. P.S. O versiune in compania Orchestrei Sifmonice a Radioteleviziunii Române a fost recent editată pe disc compact (Electrecord.)

Rapsodia a II-a: o înregistrare din studio cu Filarmonica Cehă (Supraphon CD) şi cel puţin o versiune în arhiva radioteleviziunii române; din nou, nu cunosc detalii. P.S. O versiune in compania Orchestrei Sifmonice a Radioteleviziunii Române a fost recent editată pe disc compact (Electrecord.)

Suita a I-a: Orchestra din Bournemouth, înregsitrarea se află la "Wessex Film and Sound Archive" din Winchester.

Simfonia a I-a: Orchestra din Bournemouth, înregistrarea se află în arhiva sonoră a BBC-ului. P.S. Se pare că există două versiuni, una din concert, alta o înregistrare BBC; ar putea cineva să confirme?

Octetul: cunoscuta versiune înregistrată de Electrecord şi editată pe disc compact.

Dixtuorul: cunoscuta versiune înregistrată de Electrecord şi editată pe disc compact. Silvestri a programat lucrarea şi cu orchestra din Bournemouth dar se pare că nu există înregistrări ale acestei versiuni.

Suita a II-a: Orchestra din Bournemouth, înregsitrarea se află la "Wessex Film and Sound Archive" din Winchester.

Suita a III-a, "Săteasca": Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii, înregistrare de la Festivalul "George Enescu" din 1958, editată de Electrecord pe LP dar nu pe CD. P.S. Recent editată şi pe CD (Electrecord.)

Uvertura de Concert: Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii, înregistrare de la Festivalul "George Enescu" din 1958, editată de Electrecord pe LP şi de Marco Polo pe CD. P.S. Recent editată şi de Electrecord pe CD.

Simfonia de Cameră: înregistrare de la Festivalul "George Enescu" din 1958, editată de Electrecord pe LP dar nu pe CD. P.S. Recent editată şi pe CD (Electrecord.)

Opera "Oedipe": înregistrare de la Festivalul "George Enescu" din 1958, în arhiva Societăţii Române de Radiodifuziune.


Ar rămâne: Simfonia a II-a şi a III-a, lucrări pe care Silvestri nu le-a dirijat niciodată, şi Simfonia Concertantă pentru Violoncel şi Orchestră; nu ştiu dacă această lucrare se afla în repertoriul lui Silvestri.

P.S. Răsfoind cartea "Simfonicele Radiodifuziunii Române" de Octavian Lazăr Cosma, am descoperit că Silvestri a interpretat Simfonia Concertantă, solist fiind Radu Aldulescu. Nu ştiu însă daca o înregistrare a fost păstrată in Fonoteca Radio.

Etichete: , , , ,