luni, noiembrie 06, 2006

Din înregistrările lunii noiembrie, partea a III-a

Opera din Viena continuă să editeze pe disc compact înregistrările spectacolelor sale. Cap de afis în această lună este opera verdiană "La Forza del destino" sub bagheta lui Dimitri Mitropoulos. Spectacolul din 1960 îi avea în distribuţie pe Antonietta Stella în rolul Leonorei, Ettore Bastianini în rolul lui Don Carlo, Giuseppe di Stefano în rolul lui Alvaro, şi Giulietta Simionato în rolul Preziosillei, şi avea să fie ultima premieră dirijată de Mitropoulos la Opera din Viena.


"La forza del destino" a fost prima premieră a stagiunii 1960-1961. Ultima premieră a stagiunii precedente a fost "Andrea Chénier" de Giordano, spectacol care a fost şi el editat pe discuri compacte. Dirijor de data aceasta este Lovro von Matačić, iar în distribuţie îl reîntâlnim pe Ettore Bastianini în rolul lui Carlo Gérard, alături de Franco Corelli în rolul titular, Renata Tebaldi în rolul Maddalenei di Coigny, Elisabeth Höngen în rolul Contesei di Coigny, şi Kostas Paskalis în rolul lui Fléville.Apoi, o raritate: "Il Giuramento" de Saverio Mercadante. Această operă a fost prezentată doar de trei ori în versiune de concert în 1972, iar primul concert este celebru prin faptul că Placido Domingo a fost nevoit să înveţe rolul lui Viscardo în mai puţin de trei zile deoarece tenorul anunţat iniţial, Peter Dvorsky, se îmbolnăvise. Dvorsky a cântat în celelalte două concerte, dar discul compact ne oferă primul concert. Deci alături de Domingo mai pot fi ascultaţi Agnes Baltsa în rolul Biancăi, Mara Zampieri în rolul Elaisei, şi Robert Kerns în rolul lui Manfredo. Dirijor este Gerd Albrecht.


În fine, un set de două discuri compacte este dedicat marii soprane Sena (Srebrenka) Jurinac, una dintre stelele ansamblului Operei din Viena. Repertoriul ales pentru aceste CD-uri începe de la Monteverdi şi se termină cu Pfitzner, cuprinzând selecţiuni din "Încoronarea Poppeii", "Don Giovanni", "Nunta lui Figaro", "Don Carlo", "Fidelio", "Cavalerul Rozelor", "Madama Butterfly", "Ariadne auf Naxos", "Tosca", şi "Palestrina".