luni, octombrie 23, 2006

Eschenbach, Rostropovici...

Doua ştiri au ţinut atenţia melomanilor în acest sfârşit de săptămână. Mstislav Rostropovici a trebuit să anuleze concertele pe care le urma să le ţină peste doua săptămâni în compania Orchestrei Simfonice Naţionale din Washington din cauza faptului că a primit interdicţie de a zbura din partea medicilor. Să-i urăm însănătoşire grabnică.


Din păcate, odată cu Rostropovici au anulat prezenţa şi Maxim Vengerov şi Martha Argerich. Ambele anulări erau de aşteptat, dar din motive diferite. Cea a lui Vengerov se datorează faptului ca înlocuitorul lui Rostropovici în primul concert este Pinchas Zukerman care va apare în dubla calitate de dirijor şi violonist. Martha Argerich a anulat din cauza faptului că este foarte pretenţioasă în alegerea colaboratorilor săi. Totuşi, înlocuitorul lui Rostropovici din al doilea concert, Miguel Harth-Bedoya este un dirijor talentat. Salutăm însă profesionismul lui Yo-Yo Ma care va continua să apară aşa cum era prevăzut.


Cealaltă ştire a fost faptul că directorul muzical al Orchestrei din Philadelphia, Christoph Eschenbach, nu-şi va mai înnoi contractul când va expira în anul 2008. Se pare că motivele erau mai mult de ordin politic şi nu muzical, deşi există o minoritate - zgomotoasă - a publicului care nu-l doreşte. În plus există nemulţumirile muzicienilor deoarece Eschenbach a fost numit de vechiul management fără a-i consulta. Această numire a fost făcută însă în grabă deoarece prima - şi singura - opţiune atât a managementului cât şi a muzicienilor a fost Simon Rattle care a ales Filarmonica din Berlin. Deci foarte puţini prevedeau o viaţă lungă pentru Eschenbach la Philadelphia, dar nici una chiar atât de scurtă.


Nu există nici un favorit în cursa pentru ocuparea postului de director muzical al Orchestrei din Philadelphia. Să sperăm că actualul management - nu acelaşi care l-a nominalizat pe Eschenbach - va învăţa din erorile trecutului şi va avea în vedere mai mulţi candidaţi, nu numai unul (Rattle) care se arăta de la început dezinteresat.


Să amintim de asemenea că Orchestra din Philadelphia nu este singura din marile formaţii americane care se află în căutarea unui nou director muzical. În aceeaşi situaţie se află şi Orchestra din Chicago precum şi Orchestra Simfonică Naţională din Washington. Acestora li se va adăuga în curând şi Filarmonica din New York când Lorin Maazel îşi va încheia mandatul peste câţiva ani.

P.S. Trebuie să adaug că şi Orchestra Simfonică din Detroit şi Orchestra Simfonică din Nashville caută noi directori.