marți, octombrie 10, 2006

Din nou despre Silvestri - BBC Legends

Un e-mail pe care l-am primit de la doamna Anda Anastasescu, preşedintele Fundaţiei Internaţionale "Constantin Silvestri" mi-a re-amintit faptul că BBC-ul a şters majoritatea benzilor cu înregistrările concertelor dirijate de marele nostru maestru (nu este caz unic: Radio Winterthur a şters cam toate concertele dirijate de Hermann Scherchen.) Înregistrările de pe CD-ul editat în cadrul seriei "BBC Legends", despre care am mai vorbit, sunt, conform doamnei Anastasescu, în marea lor majoritate făcute dupa benzile personale a lui Constantin Silvestri, înregistrate de dirijor la el acasă după emisiunile BBC-ului!!! (excepţia este uvertura "Beckus the Dandipratt" de Malcolm Arnold care încă mai există în arhiva BBC-ului.)

Acest lucru explică sunetul nu chiar ideal al CD-ului, dar ne face să apreciem şi mai mult valoarea extraordinară a acestor înregistrări, salvate efectiv de la moarte. Pentru că pur şi simplu nu mă satur să ascult interpretarea Interludiilor Maritime din "Peter Grimes", tensiunea pe care o creează Silvestri este inimaginabilă.

Sa închei cu lucruri bune. Benzile făcute de Silvestri au fost păstrate de domnul Raymond Carpenter, clarinetistul principal al orchestrei din Bournemouth până in 1987, la o arhivă din Winchester. Iar doamna Anastasescu a început demersurile pentru un proiect de înregistrare a lucrărilor unor compozitori români, începand bineînţeles cu Constantin Silvestri. Să strângem pumnul.

Trebuie de asemenea menţionat că soţul doamnei Anastasescu este John Gritten, autorul biografiei în limba engleza a lui Constantin Silvestri, "A Musician before his Time". O biografie în limba română a fost scrisă acum câţiva ani de Eugen Pricope, dar oricum cartea domnului Gritten conţine informaţii mai actualizate şi trebuie tradusă în limba română.

P.S. Din fericire, BBC-ul nu a şters îregistrarea Simfoniei a I-a de Enescu dirijată de Silvestri, sunetul în acest caz fiind bun.

Etichete: ,