joi, septembrie 21, 2006

Din înregistrările lunii septembrie

Câteva înregistrări lansate în această lună ne-ar putea interesa. Un disc al casei "Naxos" prezintă o trascripţie pentru vioară şi orchestră a Rapsodiei a I-a de Enescu făcută de Franz Waxman. Waxman este cunoscut mai mult drept compozitor de muzică de film. El a compus partituri pentru peste 200 din peliculele epocii de aur a Hollywood-ului precum "Taras Bulba" în regia lui J. Lee Thompson cu Tony Curtis şi Yul Brynner, "Rebecca" în regia lui Alfred Hitchcock cu Laurence Olivier şi Joan Fontaine, sau "Sunset Blvd." în regia lui Billy Wilder cu William Holden, Erich von Stroheim, şi Gloria Swanson, film pentru care Waxman a primit un Oscar. În afara activităţii sale în domeniul muzicii de film, el a întemeiat Festivalul Internaţional de Muzică din Los Angeles, unde au fost cântate pentru prima oară în America opere de Stravinsky, Vaughan Williams, sau Shostakovich. A scris mai multe lucrări simfonice sau camerale.


Solista acestui CD este Chloë Hanslip, o elevă a lui Yehudi Menuhin. Este acompaniată de Filarmonica Regală din Londra dirijată de Leonard Slatkin. CD-ul mai conţine lucrări de John Adams şi John Corigliano. Nu este prima oară când transcripţia lui Waxman este înregistrată: o versiune a violonistului Mark Kaplan acompaniat de Orchestra Simfonică din Barcelona şi Naţională a Cataluniei dirijată de Lawrence Foster - tot el! - a apărut în 1998.


Un alt disc ce ne-ar putea interesa este re-editarea celebrei înregistrari a operei "Boris Godunov" de Mussorgski dirijată de Herbert von Karajan pentru casa de discuri "Decca". Von Karajan optează pentru versiunea orchestrată de Rimsky Korsakov, aşa cum era obiceiul la vremea înregistrării; bineînţeles că astăzi mai toţi dirijorii optează pentru versiunea originală a lui Mussorgski, versiune pe care Karajan nu a dirijat-o niciodată.


De ce am fi noi în mod special interesaţi de acest CD? Deoarece Ludovic Spiess cântă rolul lui Dimitri. Trebuie să spunem de asemenea că o înregistrare pe viu a acestei opere de la Festivalul de la Salzburg condusă tot de Karajan are pe Nicolae Herlea distribuit în rolul lui Rangoni.


Revenind la înregistrarea pentru "Decca". Nicolai Ghiaurov interpretează rolul titular, Martti Talvela pe cel a lui Pimen, Galina Vishnevskaya interpretează rolul Marinei, iar Anton Diakov pe cel a lui Varlam. Participă Corul Operei din Viena, Corul Radio-televiziunii din Sofia, Corul de Copii din Viena şi Filarmonica din Viena. Înregistrare a fost efectuată în 1970 în celebra Sofiensäle din Viena, care a ars acum câţiva ani...