vineri, septembrie 01, 2006

Se renovează un muzeu

Unul din avanatajele locuitorilor Washington-ului este faptul că vizitarea marilor muzee ale instituţiei "Smithsonian" sau a Galeriei Naţionale de Arte este gratuită. Dar, ca orice clădire, aceste muzee au nevoie de renovare.

Este deci rândul Muzeului de Istorie Americană să se renoveze, iar în acest sfârsit de săptămână avem o ultimă ocazie de a-l vizita înainte de începerea lucrărilor. Cunoscut iniţial sub numele (mai corect după părerea mea) de "Muzeul Istoriei şi Tehnologiei", clădirea adăposteşte multe obiecte de valoare: uniforma de general a lui George Washington, pălăria lui Abraham Lincoln, Biblia lui Thomas Jefferson, primul bec a lui Thomas Edison, dar şi cămaşa lui Seinfeld sau pantofii lui Dorothy (Judy Garland) din "Vrăjitorul din Oz". Interesant pentru noi ar fi leii din perioada interbelică aflaţi în colecţia de numismatică a muzeului ca şi afişul filmului "Titanic" în regia lui Jean Negulescu (cu Barbara Stanwyck si Robert Wagner) aflat în secţiunea istoriei maritime a Statelor Unite.

Site-ul de Internet al muzeului este http://americanhistory.si.edu/, iar a instituţiei "Smithsonian" este http://www.si.edu/. Renovarea se preconizează a dura doi ani, dar, aşa cum s-a intâmplat în trecut, este foarte probabil să dureze mult mai mult. Totuşi, în timpul renovărilor, câteva din cele mai valoroase obiecte vor fi expuse la Muzeul Naţional de Aeronautică: http://www.nasm.si.edu/.