miercuri, august 23, 2006

Enescu din nou la Universitatea din Illinois

Un curs care se va preda semestrul acesta la Universitatea din Illinois Urbana Champaign este "George Enescu's opera Oedipe: technique and innovation". Cursul este predat de Sever Tipei. Iată site-ul de Internet: http://ems.music.uiuc.edu/courses/tipei/M507/index.html. Iar acesta este site-ul domnului Tipei: http://ems.music.uiuc.edu/people/tipei/

Universitatea din Illinois Urbana Champaign este bineînteles locul unde a avut loc premiera americană a operei "Oedipe". Acolo predă şi Sherban Lupu (http://www.sherbanlupu.net/, http://www.music.uiuc.edu/facultyBio.php?id=57), iar printre absolvenţii şcolii de muzică sunt mulţi romani, inclusiv pianistul ieşean Samir Golescu. Să nu uităm că Enescu însuşi a ţinut cursuri de master la această universitate Ba chiar a şi cântat acompaniat de orchestra univeristăţii concerte de Beethoven si Bach. Înregistrările acestor concerte încă există si au fost chiar publicate pe CD de casa engleză Biddulph.

Am primit un mesaj de la un absolvent al universităţii care se numeşte Jack (nu mi-a spus numele de familie). El era un membru al orchestrei şi a cântat în acele concerte cu Enescu. Iată ce mi-a spus:

"În 1950 eram student la arhitectură la Universitatea din Illinois. De asemenea eram cornistul principal al orchestrei. George Enescu ne-a vizitat timp de aproape o saptămână, dirijând concerte şi cântand alături de noi. Era o persoană atât de modestă şi bună încât era foarte greu să-l uit, dar ceea ce ne-a impresionat şi mai mult este voinţa lui de a cânta în ciuda sănătăţii fragile. Suferea atât de mult de artrită încât era aproape chinuitor să-l vezi cântând la vioară."

Şi mai adăuga: printre oaspeţii din acea vreme ai universităţii erau: Hindemith, Stavinsky, Orff, Granger, Kubelik...