marți, august 22, 2006

New York Film Festival 2006

Nici un film românesc selecţionat în ediţia din acest an a festivalului care va avea loc între 29 septembrie şi 15 octombrie la Lincoln Center. De fapt, doar trei filme româneşti au fost proiectate în întreaga istorie a festivalului: "Iacob" în regia lui Mircea Daneliuc în 1988, "Balanta" (varianta scurtă) în regia lui Lucian Pintilie în 1992, şi, anul trecut, "Moartea domnului Lăzărescu" în regia lui Cristi Puiu. Ar mai fi de adăugat un scurt metraj al lui Ion Popescu-Gopo, "Alo, Alo", în 1964.

Ce se va prezenta? Festivalul se va deschide cu filmul lui Stephen Frears, "The Queen" şi se va închide cu "Pan's Labyrinth" în regia lui Guillermo Del Toro. Filmul central al festivalului va fi "Volver" în regia lui Pedro Almodovar. Se vor mai vedea pelicule ale unor regizori consacraţi precum Michael Apted ("49 UP"), David Lynch ("The Inland Empire"), Alain Resnais ("Coeurs"), Manoel de Oliveira ("Belle Toujours"), sau Otar Iosseliani ("Jardins en automne"), pelicule ale unor regizori tineri precum Sofia Coppola ("Marie Antoinette"), Apichatpong Weerasethakul ("Syndromes and a Century"), sau Marc Recha ("Dies d'agost"), şi filme de arhivă precum "Mafioso" în regia lui Alberto Lattuada cu Alberto Sordi. Nimic din Europa de Est, deşi anul trecut festivalul anunţa renaşterea cinematografiei est-europene (în afara filmului lui Puiu, singurul ulterior difuzat pe ecrane, s-au mai proiectat anul trecut "Jestem" de Dorota Kedzierzawska şi "Stestí" de Bohdan Sláma). În schimb putem vedea producţii din Turcia ("Iklimler" de Nuri Bilge Ceylan), Iran ("Offside" de Jafar Panahi recent premiat la Festivalul "Anonimul"), sau Egipt ("El-Banate dol" de Tahani Rached).

Pagina de Internet a festivalului este http://www.filmlinc.com/nyff/nyff.htm. Din moment ce filmele nu au fost incă afisate, puteţi merge pe http://www.indiewire.com/ots/2006/08/28_film_lineup.html pentru mai multe detalii.