vineri, august 25, 2006

Dada la New York, la Muzeul de Artă Modernă...

"Dada nu poate supravieţui la New York. Întreg New York-ul este o Dada care nu va tolera nici un rival" - Man Ray într-o scrisoare către Tristan Tzara.

O importantă expoziţie are loc zilele acestea la Muzeul de Arta Modernă (MoMA): Dada, http://www.moma.org/ sau http://www.moma.org/exhibitions/2006/Dada.html. Este o expoziţie intinerantă care a început la Centre Georges Pompidou în Paris, a continuat la Galeria Naţională din Washington, New York fiind punctul final: 11 Septembrie este ultima zi a expoziţiei. Se pare că există mici diferenţe între versiunile expoziţiei în fiecare dintre aceste oraşe.

Am avut ocazia să văd expoziţia în repetate rânduri la Washington, iar comentariul meu se va referi la această versiune. Un lucru care m-a surprins în mod plăcut a fost nu numai evidenţierea contribuţiei artiştilor români - Tristan Tzara, Marcel Iancu, Arthur Segal - dar şi faptul că s-a spus că au fost români. Nu s-au făcut nuanţări gen "francez născut în România" cum adeseori se spune despre Brâncusi, care de multe ori este prezentat doar drept "francez" (un exemplu în acest sens este la Muzeul Metropolitan din New York, dar trebuie precizat că directorul instituţiei, Philippe de Montebello, este francez). Surprinzător însă, în special în această lume "politic corectă", nu s-a spus că Tzara, Iancu, şi Segal (ca şi Man Ray) au fost evrei, deşi este menţionat faptul că numele real al lui Tristan Tzara este Samuel (Sami) Rosenstock.

In plus, se mai spune că un posibil motiv pentru care numele curentului a fost ales drept "Dada" este faptul că are multiple înţelesuri în diverse limbi: "cal de jucărie" (hobbyhorse) în franceză, "acolo, acolo" în germană, şi... "da, da" în româneste!

Închei cu un fragment dintr-o "poezie" de Tristan Tzara, "Le géant blanc lépreux du paysage". Vă las pe dumneavoastră să traduceţi sau să scoateţi din bibilotecă volumul de poezii "Tzara":

"dalibouli obok et tombo et tombo
son ventre set une grosse caisse
ici intervient le tambour major et la cliquette
car il y a des zigzags sur son âme et beaucoup de rrrrrrrrrrrrrr"