luni, septembrie 25, 2006

Malcolm Arnold, Armin Jordan, Dmitri Şostakovici

A murit Sir Malcolm Arnold, compozitor englez, dar şi trompetistul Filarmonicii din Londra. În această ipostază a participat la înregistrarea Simfoniei a II-a de Schumann dirijată de George Enescu. Înregistrarea a fost efectuată pentru casa de discuri "Decca" în 1947.

Arnold a compus 9 simfonii, uverturi - între care "Beckus the Dandipratt" care a figurat în repertoriul lui Constantin Silvestri - muzică de cameră şi muzică de film. El a obţinut un Oscar pentru partitura filmului "The Bridge on the River Kwai" regizat de David Lean. Muzica acestui film a fost scrisă în numai zece zile!

Armin Jordan, decedat şi el recent, este un dirijor elveţian, fost director al orchestrei "Suisse Romande" şi a Noii Filarmonici a Radiodifuziunii franceze. A fost un cunoscut interpret al muzicii lui Wagner, dar, după părerea mea, cea mai importantă contribuţie pe care a adus-o a fost înregistrarea unor opere franceze importante dar rar cântate: "Ariana şi Barbă-Albastră" de Paul Dukas, "Regele Arthur" de Ernest Chausson şi "Le Roi d'Ys" de Edouard Lalo. Nu l-a uitat nici pe Enescu, programând "Dixtuorul" cu orchestra Noii Filarmonici a Radiodifuziunii franceze. De asemenea, a colaborat cu Valentin Gheorghiu, interpretând împreună concertul de Grieg şi "Rapsodia pe o temă de Paganini" de Rahmaninov. Fiul său, Philippe Jordan, este un dirijor în plină ascensiune care a condus deja spectacole la Opera din Viena sau la opera "Metropolitan" din New York.

Şostakovici este, bineînţeles, mult mai bine cunoscut decât Arnold sau Jordan. Sărbătorim astăzi 100 de ani de la naşterea sa. Las la o parte controversiile politice asupra lui. Prima la musica. Există două cicluri integrale ale simfoniilor sale care pot fi considerate de referinţă: cele conduse de Kiril Kondraşin şi de Ghenadi Rojdestvensky. Aproape tot la fel de bună este şi integrala lui Rudolf Barşai. Ar mai fi de adăugat înregistrările unora dintre simfonii sub bagheta lui Kurt Sanderling sau Evgenyi Mravinsky, precum şi înregistrări individuale remarcabile: Simfonia a V-a dirijată de Constantin Silvestri, Simfonia a VII-a dirijată de Leonard Bernstein, Simfonia a IX-a dirijată de Otto Klemperer, Simfonia a X-a dirijată de Leopold Stokowski... Pentru opera "Doamna Macbeth din Mstensk", interzisă de Stalin, înregistrarea lui Rostropovici este definitivă. Iar în concertele pentru vioară David Oistrakh rămâne rege.