marți, octombrie 10, 2006

Orchestra din Cleveland - Franz Welser-Möst

Orchestra din Cleveland este cunoscută drept artistocrata orchestrelor americane, combinând precizia tehnică cu un rafinament şi o eleganţă mai degrabă specific orchestrelor europene. Într-adevăr, sunetul dulce al suflătorilor de lemn nu poate fi comparat decât cu cel al suflătorilor orchestrei Concertgebouw din Amserdam. Ca să nu mai vorbim de sunetul catifelat al corzilor (în randul cărora o intalnim şi pe compatrioata noastră Ioana Missits în partida viorilor secunde) sau de cel rustic al partidei de corn.

De fapt sonoritatea orchestrei a salvat prima lucrare din program, simfonia a V-a de Antonin Dvorák. Aproape că mă topeam ascultând clarinetele la începutul lucrării. Este o simfonie mai puţin cunoscută a compozitorului ceh; de fapt este prima oară când am ascultat-o în concert, deşi înregistrări exista (versiunile mele preferate sunt cele dirijate de Karol Sejna şi Vaclav Neumann, ambii la pupitrul Filarmonicii Cehe.) Ineditul ascultării lucrării "pe viu" şi timbrul orchestral au menţinut interesul. Dar marea decepţie a apărut după pauză: o versiune total insipidă a simfoniei nr. 38 de Mozart. Cum a putut un dirijor austriac să dirijeze o versiune atât de plicticoasă a unei capodopere mozartiene, având la dispoziţie o orchestră minunată, rămâne un mister. Cel puţin în "La mer" de Debussy am putut savura sunetul întregii orchestre, dar Welser-Möst nu a fost în stare sa extragă culorile şi nuanţele lucrării.

Să-i dăm totuşi credit lui Welser-Möst pentru faptul că a păstrat intact nivelul orchestrei şi că nu i-a schimbat sonoritatea. Dar interpretările sale nu m-au convins niciodată, cu o singură excepţie: muzica lui Johann Strauss (nu, nu este puţin lucru să conduci bine Johann Strauss). Din păcate Johann Strauss nu a figurat în programul concertului pe care l-am ascultat, nici măcar la bis; de fapt nu s-au oferit bis-uri, mă rog, nici nu s-au cerut. Totuşi, Ioan Holender continuă să mizeze pe el: Welser-Möst va dirija noua producţie a Tetralogiei Wagneriene care va începe stagiunea viitoare la opera din Viena.

Orchestra din Cleveland
Dirijor: Franz Welser-Möst

Program:
Simfonia a V-a în Fa Major Opus 76 de Antonin Dvorák.
Simfonia nr 38 în Re Major KV 504, "Praga" de Wolfgang Amadeus Mozart."
Marea". Trei schiţe simfonice de Claude Debussy.

Duminică, 8 octombrie, 2006.
Kennedy Center Concert Hall, Washington.