marți, octombrie 24, 2006

András Schiff, Günther Herbig

Andrea Barca - spune programul de sală - este numele unui muzician florentin care l-a cunoscut pe Mozart, care i-a interpretat lucrările, şi care chiar i-a întors paginile când Mozart cânta la pian. De fapt el este imaginar şi nu reprezintă decât numele lui András Schiff în limba italiană. Cappella Andrea Barca se numeşte deci orchestra formată de András Schiff pentru a interpreta integrala concertelor pentru pian de Mozart în cadrul Săptămânii Mozart de la Salzburg de-a lungul mai multor ediţii, între 1999 si 2005. Deşi nu este o orchestră permanentă, şi-a mărit treptat repertoriul care acum include nu numai concertele pentru pian ale lui Mozart dar şi unele simfonii şi chiar opera "Cosi fan tutte". Mulţi dintre muzicienii orchestrei sunt cunoscuţi drept solişti de prima clasă: flautistul András Adorján, oboista Louise Pellerin, fagotistul Klaus Thunemann, sau membrii cvartetului "Panocha".

În concertul pe care l-au susţinut sâmbătă în sala de concerte de la Kennedy Center din Washington, András Schiff şi Cappella Andrea Barca au prezentat un încântător program Mozart. Două concerte pentru pian au deschis şi închis concertul: numărul 9, considerat prima capodoperă a lui Mozart de acest gen şi numărul 27, ultimul concert a lui Mozart pentru pian şi orchestră. Între ele, Simfonia numărul 40. Nu trebuie să ne mire că interpretarea concertelor, în special a concertului numărul 9, mi s-a părut superioară simfoniei. András Schiff parcă mângâie pianul. Produce un sunet curat, transparent, care se îmbie perfect cu cel al orchestrei. Ca dirijor însă are o gestică mecanizată dar este servit bine de muzicienii săi.

Imediat după terminarea concertului lui András Schiff am plecat spre cea mai nouă sală de concerte din zona Washington-ului, "Strathmore Music Center" din Bethesda, o suburbie din statul Maryland a capitalei americane. Sala are o acustică infinit mai bună decât cea de la Kennedy Center. Şi în plus Orchestra din Baltimore prezintă la Strathmore o serie de concerte. Interesant să comparăm sunetul mai cald al orchestrei atunci când cântă la Strathmore cu cel un pic mai sec de la "Joseph Meyerhoff Hall" din Baltimore; ambele săli au însă o acustică foarte bună dar nu identică.

Pentru concertul de sâmbătă dirijor a fost Günther Herbig care apare în mod regulat cu orchestra. Originar din fosta R.D.G., Herbig a emigrat în America unde a devenit directorul muzical al Orchestrei din Detroit, apoi a celei din Toronto în Canada, reîntorcându-se în Germania (acum unită) pentru a deveni liderul Orchestrei din Saarbrücken. Este încă unul din cei care în lumea muzicală sunt cunoscuţi drept "kapellmeister": un dirijor bun, solid, întotdeauna bine pregătit fără însă a avea acel plus, acel extra care delimitează un mare dirijor de unul bun. Cam aşa se poate descrie şi concertul la care am asistat. Două ore de muzică în care totul a fost bine pus la punct, în care orchestra a fost în formă, două ore care m-au lăsat în general satisfăcut dar nu zguduit aşa cum o fac marii interpreţi. Am ascultat două lucrări esenţiale din repertoriul germanic - Uvertura "Coriolan" de Beethoven si Simfonia a II-a de Brahms, precum şi liricul concert pentru vioară şi orchestră de Samuel Barber. Solist a fost Stefan Jackiw, un tânăr şi talentat american de etnie japoneză. Are un sunet amplu, cald, cu un pic mai mult vibrato decat alţi violonişti din zilele de azi, şi fără probleme din punct de vedere tehnic. Se vedea însă ca Herbig este mult mai comfortabil în Beethoven şi Brahms decat în Barber.


Cappella Andrea Barca
Dirijor şi solist: András Schiff

Program: Wolfgang Amadeus Mozart
Concertul pentru pian şi orchestră în Mi Bemol Major nr. 9 KV 271
Simfonia nr. 40 în sol minor KV 550
Concertul pentru pian şi orchestră în Si Bemol Major nr. 27 KV 595

Sâmbătă, 21 octombrie, 2006
Kennedy Center Concert Hall, Washington


Orchestra Simfonică din Baltimore
Dirijor: Günther Herbig
Solist: Stefan Jackiw, vioară

Program:
Uvertura "Coriolan" Op. 62 de Ludwig van Beethoven
Concertul pentru vioară şi orchestră Op. 14 de Samuel Barber
Simfonia a II-a în Re Major Op. 73 de Johannes Brahms

Sâmbătă, 21 octombrie, 2006
Strathmore Music Center, Bethesda, Maryland