vineri, noiembrie 03, 2006

Din înregistrările lunii noiembrie, partea a II-a

Opera "Decebalo" de Leonardo Leo a fost probabil prima, sau în orice caz, una din puţinile opere preclasice din repertoriul Operei Române. O înregistrare a lucrării compozitorului napolitan a apărut graţie casei de discuri "Bongiovanni" care se specializează în opere rar cântate, în special - dar nu exclusiv - din repertoriul italian. Înregistrarea a fost făcută în concert, de fapt, se pare, în două concerte din două săli cu acustici diferite. Interpreţii sunt artişti români şi italieni: ansamblurile Romabarocca si Collegio Stravagante dirijate de Lorenzo Tozzi, solişti fiind Adrian George Popescu, Iulia Surdu, Angelo Manzotti, Sorin Dumitraşcu, şi Ruxandra Ibric Ciobanu. Conform unui site de Internet dedicat muzicii baroce, atât interpretarea cât şi sunetul lasă de dorit, dar muzica lui Leo este foarte frumoasă, iar documentaţia discului compact de prima mână. Din moment ce o nouă inregistrare a operei este greu de imaginat...


Roberto Alagna este desigur soţul Angelei Gheorghiu şi unul din cei mai bine cotaţi tenori de la ora actuală. Discul său compact dedicat colindelor de Crăciun a fost iniţial editat de casa de discuri EMI dar re-editat de Deutsche Grammophon. În acest disc domnul Alagna îi are ca parteneri pe Orchestra Simfonică din Londra şi pe dirijorul Robin Smith. Din moment ce domnul Alagna vorbeşte - fluent, se pare - şi limba română, a inclus pe acest disc compact şi colindul "O! ce veste minunată!". Pentru câţiva melomani colindul nostru reprezintă cea mai bună piesă de pe disc.


În fine, deşi nu este o înregsitrare a acestei luni, iată o cronică aparută astăzi despre un disc compact conţinând muzica lui Anders Koppel, un compozitor danez, în interpretarea Orchestrei Simfonice din Odense sub bagheta lui Nicolae Moldoveanu.