marți, octombrie 31, 2006

Din înregistrările lunii noiembrie, partea a I-a

Evenimentul discografic al lunii noiembrie este deschiderea arhivelor Filarmonicii din Berlin. Urmând exemplul orchestrelor din Chicago, Viena, New York, Amsterdam, Philadelphia, Boston, München, Dresda, sau Minneapolis, a fost lansat un set de 12 discuri compacte care conţin înregistrări ale dirijorilor săi principali de la Arthur Nikisch la Simon Rattle (cu excepţia lui Leo Borchard care a fost director doar pentru trei luni, deşi există documente sonore ale acestui dirijor cu orchestra) şi a unor dirijori oaspeţi. Găsim deci înregistrări din concerte dirijate de Alfred Hertz, Arthur Nikisch, Jascha Horenstein, Erich Kleiber, Wilhelm Furtwängler, Sergiu Celibidache, Herbert von Karajan, David Oistrakh, Simon Rattle, Daniel Barenboim, Claudio Abbado, Kurt Sanderling, şi Nikolaus Harnoncourt.

Remarcăm prezenţa unor dirijori care nu au avut o relaţie îndelungată cu Filarmonica din Berlin, în majoritatea cazurilor din motive politice. Oistrakh, mai mult cunoscut drept violonist, a apărut cu orchestra de trei ori. Jascha Horenstein a dirijat Filarmonica din Berlin de câteva ori între anii 1925-1931 dar deloc dupa ascensiunea nazismului; a revenit de puţine ori la pupitrul orchestrei dupa terminarea celui de-al doilea război mondial. Iar Kurt Sanderling a dirijat orchestra doar dupa căderea zidului ruşinii. Pe de alta parte dirijori ca Eugen Jochum, Hans Knappertsbusch, Karl Böhm, Rafael Kubelik, Zubin Mehta, sau James Levine au colaborat în mod regulat cu orchestra dar lor nu le-au fost dedicate înregistrări în acest set. Dar se pare că nu va fi singurul set din arhivele orchestrei şi este posibil să-i întâlnim pe aceşti dirijori şi pe alţii într-o ediţie viitoare.

Câteva comentarii generale. Majoritatea înregistrărilor sunt pentru prima oara editate pe discuri compacte, excepţie făcând cele ale lui Nikisch, Kleiber, Furtwängler, sau Celibidache, acestea fiind mai vechi de 50 de ani şi deci, conform legislaţiei europene, în domeniu public. Nici multe din înregistrările "noi" nu reprezintă singurele versiuni interpretative ale artiştilor în cauză. Herbert von Karajan, de exemplu, dirijează Simfonia a IX-a de Beethoven - este cel puţin a VII-a înregistrare oficială a acestei piese dirijată de el dacă includem versiunile apărute atât pe discuri compacte cât şi pe DVD. Kurt Sanderling dirijează Simfonia a V-a de Şostakovici, cel puţin a treia sa înregistrare. Nikolaus Harnoncourt dirijează Bach, dar cel puţin în acest caz orchestra foloseşte instrumente moderne, nu de epocă aşa cum este cazul în vechile sale înregistrări. Daniel Barenboim interpretează Beethoven în dubla ipostază de pianist şi dirijor; concertul său a avut loc chiar în seara în care a căzut zidul ruşinii. Pe de altă parte îl putem asculta pe Wilhelm Furtwängler în Ravel, compozitor care nu este unul din specialităţile marelui dirijor. Muzica franceză este însă una din preferinţele lui Celibidache, nu încă maturizat dar tot un mare dirijor. În fine, Cd-ul lui Simon Rattle prezintă debutul său cu orchestra în Simfonia a VI-a de Mahler.

Cele 12 discuri compacte din acest set se pot cumpăra şi individual. Iată conţinutul lor:

Vol. 1. Wagner: Suită din opera "Parsifal", Liszt: Rapsodia Maghiară Nr. 1, Berlioz: Uvertura "Carnavalul Roman". Dirijori: Alfred Hertz, Arthur Nikisch. Înregistrări din anii 1913 si 1920.



Vol. 2. Bruckner: Simfonia a VII-a. Dirijor: Jascha Horenstein. Înregistrare din anul 1928.


Vol. 3. Mozart: "Eine kleine Nachtmusik", Weber: Uvertura "Preziosa", Liszt: Tarantella "Venezia e Napoli", Richard Strauss: "Till Eulenspiegel", Suppé: Uvertura "Cavaleria Uşoară". Dirijor: Erich Kleiber. Înregistrări din anii 1930-1935.



Vol. 4. Beethoven: Simfonia a I-a, Simfonia a V-a. Ravel: Suita a II-a din baletul "Daphnis et Chloé". Dirijor: Wilhelm Furtwängler. Înregistrări din anii 1943-1954.


Vol. 5. Debussy: "Jeux". Mendelssohn: Simfonia a IV-a. Milhaud: "Suite française". Dirijor: Sergiu Celibidache. Înregistrări din anii 1948-1951.



Vol. 6. Beethoven: Simfonia a IX-a. Dirijor: Herbert von Karajan. Solişti: Gundula Janowitz, Sieglinde Wagner, Luigi Alva, Otto Wiener. RIAS Kammerchor. Înregistrare din anul 1963.


Vol. 7. Ceaikovsky: Simfonia a VI-a. Dirijor: David Oistrakh. Înregistrare din anul 1972.



Vol. 8. Mahler: Simfonia a VI-a. Dirijor: Simon Rattle. Înregistrare din anul 1987.


Vol. 9. Beethoven: Concertul pentru pian Nr. 1. Simfonia a VII-a. Dirijor şi solist: Daniel Barenboim. Înregistrare din anul 1989.



Vol. 10. Mozart: Serenada "Haffner". Dirijor: Claudio Abbado. Solist: Rainer Kussmaul. Înregistrare din anul 1996.


Vol. 11. Haydn: Simfonia Nr. 82. Şostakovici: Simfonia a V-a. Dirijor: Kurt Sanderling. Înregistrări din anii 1997, 1999.



Vol. 12. Bach: Suita a I-a. Suita a III-a. Concert pentru vioară, oboi, şi orchestră de coarde. Dirijor: Nikolaus Harnoncourt. Solişti: Albrecht Mayer, Thomas Zehetmair, Raphael Alpermann. Înregistrări din anul 2002.