marți, noiembrie 07, 2006

La prânz cu Bach

Unul din avantajele unui servici în Washington este posibilitatea de a asculta muzica lui Bach în pauză de masă, fie şi numai o dată pe lună. Aceasta se datorează ansamblului "Washington Bach Consort" fondat şi dirijat de Dr. J. Reilly Lewis, care este şi directorul muzical al Catedralei Naţionale din Washington. În afara unei serii de concerte de abonament, concentrate îndeosebi dar nu exclusiv pe muzica lui Johann Sebastian Bach, în diverse săli de concert sau biserici din Washington, ansamblul prezintă lunar un mini-concert care cuprinde o lucrare pentru orgă şi o cantată. Aceste mini-concerte au loc la prânz în prima zi de marti a fiecărei luni începand în octombrie şi terminând în mai, la Church of the Epiphany, localizată în mod convenabil la zece minute de unde lucrez.

Programul de astăzi a cuprins Preludiul şi Fuga în Si minor BWV 544 pentru orgă şi cantata BWV 115, "Mach dich, mein Geist, bereit". Organista a fost Diane Heath, iar soliştii sunt membri ai corului. Dacă în concertele de abonament ansamblul foloseşte instrumente de epocă, în concertele de la prânz instrumentele sunt moderne, cântate însă cu foarte puţin vibrato aşa cum se obişnuieste astăzi în muzica barocă.

Aceste concerte îmi amintesc de serile petrecute la Biserica Luterană, singurul loc unde în vremurile de tristă amintire se puteau asculta cantatele sau Pasiunile lui Bach. Dar Pastorul Christian Reich locuieşte acum în Germania...