vineri, noiembrie 17, 2006

Alain Chotil Fani şi muzica românească

Alain Chotil Fani (Alain CF) este unul dintre acei străini care fac mult pentru ţara noastră. Oricând are posibilitatea, nu uită să scrie despre noi înregistrări ale muzicii lui Enescu. Este una din puţinile voci de acest fel în spaţiul virtual francofon.

Pasiunea lui pentru muzica lui George Enescu şi, în general, pentru muzica românească, se datorează faptului că soţia sa, Marinela Nardin, este româncă. De fapt doamna Nardin l-a ajutat foarte mult pe soţul său în alcătuirea paginilor de Internet. Deci Alain nu este până la urmă un străin.

Lor le datorăm de exemplu singura pagină de Internet - sau cel puţin singura pagină pe care o cunosc - dedicată lui George Georgescu. Tot lor le datorăm una din puţinile pagini de internet în limba franceză dedicate lui Enescu. Ca să nu mai vorbim despre cele dedicate lui Rogalski, Brâncuşi şi Ligeti, Prinţesei Cantacuzino, sau muzicii populare româneşti. Iar eforturile lor nu au fost zadarnice: site-ul lor a fost menţionat de mai multe ori în cartea lui Alain Cophignon, "Georges Enesco". De asemenea, Pascal Bentoiu a corespondat cu ei.

Toate paginile lor despre România pot fi accesate în mod convenabil aici.

Desigur preferinţele muzicale ale lui Alain CF nu se reduc la Enescu. El are şi o pagină de Internet dedicată muzicii cehe. Lectură placută!