duminică, decembrie 28, 2008

Remus Azoitei, Eduard Stan - Integrala Enescu, volumul al II-lea

Am semnalat deja aparitia volumului al II-lea din Integrala lucrarilor pentru vioara si pian de George Enescu in interpretarea lui Remus Azoitei si a lui Eduard Stan. Acest nou volum contine o capodopera, Sonata a III-a "in caracter popular romanesc", un opus de tinerete, Sonata a I-a Op. 2, si cateva miniaturi: Ballada, Impromptu concertant, Andante malinconico, Tarantelle, si Hora Unirei, ultimile doua inregistrate in premiera. Este meritul interpretilor ca trateaza cu aceeasi seriozitate toate lucrarile fie ca a vorba de cele mari precum Sonata a III-a, fie ca avem de-a face cu piese minore precum Hora Unirei. Dar chiar si aceste miniaturi ne dau posibilitatea sa intregim portretul lui Enescu.

Interpretarea artistilor se remarca prin atentie la detaliu si precizie tehnica dublata de spontaneitate. Superb.

Despre primul volum a scris pe portalul LiterNet regretatul Dan Scurtulescu; cronica sa poate fi citita aici. Tot ce potsa spun este ca volumul al II-lea este la fel de bun ca si primul - cu precizarea insa ca de data aceasta Remus Azoitei foloseste un Stradivarius fabricat in 1699 si numit The Kustendyke, si acesta aflat in colectia Academiei Regale de Muzica din Londra.

As mai dori sa semnalez ca dirijorul Lawrence Foster continua sa inregistreze operele lui Enescu. Cel mai recent CD va apare in ianuarie si va contine Octetul pentru coarde orchestra fiind cea a Filarmonicii din Monte Carlo. Dupa cum se stie, Enescu a autorizat executia lucrarii de catre o sectiune intreaga a corzilor cu conditia ca in unele pasaje sa fie executate doar de solisti; daca nu ma insel Enescu insusi a condus o astfel de versiune la Londra in compania Orchestrei Boyd Neel sau la San Francisco in compania Orchestrei Simfonice din localitate. Lawrence Foster se pare ca face chiar acest lucru, solistii sai fiind violonistii David Lefèvre, Marius Mocanu, Irina Simon-Renes, si Peter Szüts, violistii François Mereaux si Cyrille Mercier si violoncelistii Stanimir Todorov si Thierry Amadi. Pe acelasi CD violonistul Valery Sokolov si pianista Svetlana Kosenko interpreteaza Sonata a III-a "in caracter popular romanesc."
In fine, Cristian Mandeal va incepe si el noul an cu Enescu. Pe 4 si pe 5 ianuarie, la Perth si respectiv Glasgow, el va conduce Orchestra Nationala de Tineret a Scotiei intr-un program deschis cu Rapsodia Romana nr. 1 si care mai cuprinde Simfonia a V-a de Prokofiev si Concertul pentru pian de Poulenc solist fiind Ian Fountain.

Etichete: , , ,