vineri, decembrie 05, 2008

Au decedat dirijorii Jean Fournet, Richard Hickox, Uwe Gronostay, si Nicola Rescigno si cantaretii Christel Goltz si Goran Simić

Lumea muzicii este din nou indoliata. Dirijorul Nicola Rescigno a decedat in luna august dar nu am aflat decat recent despre moartea sa. El a intemeiat companii de opera in Dallas si Chicago si a colaborat mult cu Maria Callas. O inregistrare a unui spectacol cu L'Elisir D'Amore de la Opera Metropolitan avandu-l drept protagonisti pe Luciano Pavarotti si pe Judith Blegen a aparut recent si poate fi considerat un superb omagiu. Alte omagiu au aparut in ziarele The Dallas Morning News, New York Times, si Washington Post.

Jean Fournet a fost un dirijor francez care si-a desfasurat o mare parte a carierei in afara granitelor Hexagonului, in special in Olanda. Dirijorul a colaborat cu George Enescu si Yehudi Menuhin in Concertul pentru doua viori si orchestra de Bach si a pastrat cel putin Rapsodia a I-a in repertoriul sau permanent. Un omagiu poate fi citit in cotidianul Le Monde.

Richard Hickox a fost unul din cei mai distinsi interpreti al repertoriul englez - inca imi amintesc un foarte bun Billy Budd de la Opera din Washington - dar repertoriul sau a fost divers, cuprinzand lucrari ale compozitorilor din toate epocile. Omagii i-au fost aduse in presa anglo-saxona; va propun aceste articole din ziarele Guardian Unlimited si Daily Telegraph.

Uwe Gronostay a fost un dirijor cunoscut in special ca fiind directorul RIAS-Kammerchor in perioada 1972-1986. El a mai condus si Philharmonischer Chor Berlin si Nederlands Kamerkoor in Amsterdam.

Christel Goltz (numele sau l-am mai vazut scris si Christl Goltz) a fost una din cele mai mari interprete a rolului Salomeei din opera lui Richard Strauss. Compozitorul insusi admira talmacirea cantaretei. Ea a gravat acest rol cu mai multe ocazii, cea mai celebra inregistrare fiind desigur cea condusa de Clemens Krauss. Dar vocea artistei este mai bine prezervata intr-o inregistrare condusa de Joseph Keilberth, desi in general varianta lui Krauss este superioara. Un omagiu poate fi citit din nou in ziarul Daily Telegraph.

Goran Simić a fost un membru al ansamblului Operei din Viena incepand cu 1984. A colaborat cu Claudio Abbado, Michael Gielen, si, la Salzburg, cu Herbert von Karajan. La premiera operei Oedipe din 1997, el l-a intruchipat pe Marele Preot.

Au mai decedat de asemenea si Joern Utzon, arhitectul Operei din Sydney, Giulio Bertola, pentru multi ani maestru de cor la Teatro Alla Scala, si clarinetistul Mitchell Lurie.

Dumnezeu sa-i odihneasca in pace!

Etichete: