marți, martie 11, 2008

Dirijori romani si Filarmonica din Viena

Dintre sefii de orchestra romani, singurul care a dirijat Filarmonica din Viena in concert cu o oarecare regularitate a fost George Georgescu. Sergiu Celibidache a dirijat si el orchestra de trei ori. Arnold Rosé se afla uneori la pupitrul orchestrei a carui concertmaestru a fost pentru multa vreme. Sándor Végh a dirijat Filarmonica din Viena si s-a nascut la Cluj, dar in 1912, inainte de Marea Unire. Dar parca totusi Peter Eötvös, nascut la Odorheiu Secuiesc, a condus-o desi acest lucru nu este mentionat pe pagina sa de Internet.

Pe disc, Constantin Silvestri si Otto Ackermann au imprimat mai multe lucrari desi nici unul din ei nu a dirijat orchestra in concert. Cateva precizari: Ackermann a dirijat totusi mai multe spectacole ale Operei din Viena iar in monografia lui Silvestri, autorul John Gritten vorbeste parca de un turneu australian al orchestrei sub bagheta lui Silvestri. Dar doamna Dr. Silvia Kargl, arhivista orchestrei, mi-a spus ca Silvestri nu a dirijat niciodata Filarmonica din Viena in concert si ca nici nu a fost singurul caz in care un dirijor care sa conduca orchestra pe disc dar niciodata in concert. Rudolf Kempe, mi-a spus doamna Kargl, este probabil cel mai cunoscut astfel de caz.

Rudolf Kempe a condus insa mai multe spectacole ale Operei din Viena intre care chiar doua premiere: "Revizorul" de Werner Egk si "Simon Boccanegra" de Verdi. Ba chiar a condus si Filarmonica din Viena intr-o montare a operei "Palestrina" de Pfitzner la Festivalul de la Salzburg din 1955 (cu Max Lorenz in rolul titular.) Dar evident, niciodata "in concert".

Inchei cu acei dirijori care au condus spectacole ale Operei din Viena dar nu concerte ale Filarmonicii: Ion Marin, Cristian Mandeal, Cornel Trailescu, si Christian Badea - acesta din urma a dirijat chiar o montare noua, "Povestirile lui Hoffmann".

Nu detin programul concertelor dirijate de Arnold Rosé; cele din arhiva salii Konzerthaus il prezinta in special in cunoscuta ipostaza de violonist. Le detin insa pe cele dirijate de Sergiu Celibidache si George Georgescu si le voi prezenta in zilele urmatoare. Multumesc doamnei Kargl pentru amabilitatea cu care mi-a oferit aceste date.

P.S. Se poate sa fi interpretat gresit datele din cartea lui John Gritten. Exista intr-adevar unele poze ale lui Silvestri la repetitie cu Filarmonica din Viena in 1959 inaintea unui turneu Australian. Dar este posibil ca acel turneu sa fi fost facut doar de Silvestri, nu si de Filarmonica din Viena. Intr-adevar, in 1959, tot conform monografiei domnului Gritten, Silvestri a dirijat orchestre australiene precum Queensland Symphony Orchestra. Iar repetitia cu Filarmonica din Viena este posibil sa fi fost facuta inaintea unei inregistrari.

Etichete: , , , ,