luni, martie 12, 2007

Despre artistii romani in "Fanfare" si "American Record Guide"

Discul compact "Constantin Silvestri - BBC Legends", ma refer la cel continand lucrari de Elgar, Britten, Arnold, Ceaikovski, Debussy, si Enescu, nu la cel recent aparut, continua sa starneasca interesul criticilor. In editia din lunile ianuarie-februarie a revistei "American Record Guide", criticul Lawrence Hansen considera ca interpretarea Simfoniei a I-a de Sir Edward Elgar este superba si nu neasemenatoare cu versiunea inregistrata de compozitor prin anii 1930. Pe de alta parte, in revista "Fanfare" criticul Jerry Dubins considera ca versiunea lui Silvestri nu este la nivelul celei lui Andre Previn in compania Filarmonicii Regale din Londra. De fapt Jerry Dubins recomanda CD-ul doar fanilor lui Silvestri pe cand Lawrence Hansen este de parere ca orice meloman ar trebui sa cunoasca inperpretarea simfoniei lui Elgar, a Rapsodiei lui Enescu, si a lucrarilor lui Debussy si Britten. Dar, ca sa fiu corect, Jerry Dubins spune ca interpretarile lui Silvestri "sunt pline de caldura si de generozitate. Nimic nu este mai important pentru el decat partitura si orchestra pe care le are in fata."

Ambele reviste au publicat cronici ale unui disc compact re-editat de casa Arte Nova si cuprinzand lucrari de Enescu in intepretarea lui Cristian Mandeal, Florin Diaconescu, si a Filarmonicii "George Enescu". Acest disc compact face parte din seria inregistrarilor integralei operei orchestrale enesciene de catre dirijor si orchestra si contine "Poema Romana", "Vox maris", si "Voix de la nature". Atat Carl Bauman in "American Record Guide" cat si Richard Kaplan in "Fanfare" recomanda CD-ul, chiar daca domnul Kaplan isi exprima rezervatii asupra glasului sopranei (a carui nume nu este dat pe CD) din "Vox Maris" si asupra dezacordurilor clopotelor din "Poema romana". Tot Richard Kaplan prezinta o cronica a inregistrarii premierei americane a operei "Oedipe" sub bagheta lui Ian Hobson. Criticul s-a aratat impresionat de rezultatul obtinut de o echipa avand in componenta ei multi studenti, care au facut miracole cu resurse limitate, dar ca pana la urma inregistrarea nu poate fi la nivelul celei lui Lawrence Foster care a avut la dispozitie cei mai buni cantareti.



Inca doua discuri de semnalat din "Fanfare". O antologie a orchestrei "Cleveland Chamber Symphony", un ansamblu dedicat muzicii moderne, incepe cu o lucrare "infectioasa" (evident in sensul bun) a lui Liviu Danceanu; lucrarea se numeste "Chinonic".
In fine, inregistrearea sonatelor de Lekeu si Magnard efectuate de Irina Muresanu si Dana Ciocarlie pentru casa AR RE-SE este "entuziastic recomandata" de criticul Adrian Corleonis care totusi subliniaza ca pentru el versiunea de referinta a acestor doua sonate este cea efectuata de Augustin Dumay si Jean-Philippe Collard pentru EMI. Mai multe detalii despre inregistrarea Irinei Muresanu si a Danei Ciocarlie in aceasta "Scrisoare pentru melomani".

Etichete: