marți, martie 13, 2007

Inca un pas spre sfarsitul erei Levine la Met

La recentul anunt al stagiunii 2007-2008 a operei "Metropolitan" din New York, comentatorii au remarcat faptul ca directorul muzical James Levine nu va dirija decat patru opere: "Lucia di Lammermoor", "Macbeth", "Manon Lescaut", si "Tristan si Isolda". Inca o dovada deci asupra faptului ca "Jimmy" isi va concentra energia asupra Orchestrei Simfonice din Boston, urmand a renunta treptat la "Met".

Fotografia lui James Levine este de pe site-ul Playbill Arts.

Multi au intuit acest lucru odata cu nominalizarea lui Levine in functia de director muzical al Orchestrei din Boston. Atunci "Jimmy" si-a degradat responsabilitatile de la "Met" de la "director artistic" la "director muzical"; mentionez totusi ca Levine a continuat sa fie director artistic la "Met" chiar si in timpul in care a preluat Filarmonica din Munchen. Dar cu starea sanatatii nu chiar ideala, dirijorul fiind operat recent, Levine a dorit chiar sa faca o pauza de un an. Spre onoarea lui, nu numai ca acest lucru nu s-a intamplat, dar chiar va adauga o opera in repertoriul sau. Este vorba, surprinzator probabil, de "Lucia di Lammermoor" care pana acum a fost dirijata la "Met" de oaspeti.

Am spus in repetate randuri ca Levine este departe de a fi dirijorul meu preferat, dar ca niciodata nu i-am contestat profesionalismul. Si trebuie sa recunosc ca a avut o contributie remarcabila la "Met". Orchestra suna mai bine ca oricand si, in plus, a aduagat un numar impresionant de opere in repertoriul companiei. Aici nu ma gandesc doar la operele atonale ale lui Berg si Schoenberg, desi atat "Lulu" cat si "Moses und Aron" au avut premiera in timpul directoratului lui "Jimmy", dar si la opusuri mozartiene precum "Idomeneo" sau "La clemenza di Tito", rossiniene precum "Cenusareasa", sau raritati precum "Doktor Faust" de Busoni.

Etichete: , ,