luni, ianuarie 29, 2007

Rossini a la russe

Nu este o noutatate faptul ca Valeri Gergiev (n-ar fi mai corect "Gheorghiev"?) este cel mai ocupat dirijor la ora actuala . Saptamana trecuta a dirijat primele sale concerte la Londra in capacitate de dirijor principal al Orchestrei Simfonice. Acum dirijeaza la Washington o serie de reprezentatii ale Teatrului Mariinski din Sankt Petersburg, care din pacate inca mai este prezentat sub numele sovietic de Kirov. Sunt programate trei opere: "Il viaggio a Reims" de Rossini, "Falstaff" de Verdi, si "Lady Macbeth din Mtsensk" de Sostakovici.

Organizatorii au avut proasta inspiratrie sa programeze opera lui Sostakovici in versiune de concert. Am ales atunci "Il viaggio a Reims" din doua motive. Unul, deoarece este o lucrare mai putin cunoscuta. Al doilea, deoarece este o opera "de ansamblu" unde majoritatea protagonistilor canta cel mult o arie, nici un rol nefiind principal.

Intr-adevar, jocul de ansamblu a fost punctul forte al spectacolului. La nivel individual, am remarcat pe Anna Kiknadze in rolul Marchisei Melibea si pe Irma Gigolasvili in rolul Corinnei. Ambele cantarete sunt mezzo-soprane georgiene si stapanesc foarte bine stilul rossinian, fara a fi totusi la nivelul celor mai bune mezzo-soprane rossiniene din zilele de astazi ca de exemplu Cecilia Bartoli, Jennifer Larmore, sau Olga Borodina. Cel mai cunoscut cantaret din distributie a fost Daniil Stoda, interpretul rolului Contelui de Libenskoff. Nu mi-a displacut timbrul vocii sale dar are prostul obicei de a tipa acolo unde se cere nu neaparat delicatete dar, ma rog, "bel canto". Fiind tanar, el are posibilitatea de a isi imbunatati tehnica dar chiar si asa, ma mir ca Gergiev nu l-a "restrans". Apropo, Stoda este elevul sorei dirijorului, Larisa Gergieva. Revenind la cantareti, Anastasia Kalagina, interpreta rolului Madamei Cortese, si Larisa Yudina, interpreta rolului Contesei de Folleville, stapaneau bine coloratura, dar aveau voci cam stridente (in special Kalagina). Cat despre ceilalti cantareti, hai sa spun ca nu mi-ar fi displacut sa-i ascult in Mussorgski sau Rimski-Korsakow, dar nu si in Rossini. De asemenea multi aveau un accent rus puternic.

Ca Rossini nu este specialitatea lui Gergiev s-a vazut de la primele masuri. In mod surprinzator, a lipsit electrictitatea si dinamismul cu care ne obisnuieste in lucrarile compozitorilor rusi, dirijorul fiind mult mai rezervat ca de obicei. Orchestra are un sunet slavic, lipsit de rafinament, in special in compartimentul suflatorilor de lemn. Ma refer la tutti, deoarece unii solisti au fost de prima clasa: flautul si harpa de exemplu. Despre montare, cel mai reusit moment mi s-a parut pantomima dinaintea inceperii propriu-zise. Interpretii vin unul cate unul la hotelul unde are loc actiunea si unde inca se mai fac pregatiri pentru primirea oaspetilor, ca ultimul venit sa fi fost... dirijorul care isi scoate haina dar pastreaza palaria pe tot timpul reprezentatiei. Orchestra s-a aflat pe scena si uneori a acoperit cantaretii. In rest, totul in miscare, aluzii la Fratii Marx, Buster Keaton, Jacques Tati, sau chiar Stan Laurel. In general, aceeasi lipsa de rafinament care a caracterizat interpretarea per total.

"Il viaggio a Reims" de Gioacchino Rossini

Dirijor..........................Valeri Gergiev

Pregatirea muzicala...........Larisa Gergieva

Regia de scena.................Alain Maratrat

Decorurile......................Pierre-Alain Bertola

Lumini...........................Pascal Merat

Contele de Libenskoff..........Daniil Stoda

Lordul Sydney..................Eduard Tsanga

Don Alvaro.......................Alexey Safiulin

Don Profondo.....................Nikolay Kamensky

Cavalerul Belfiore...............Dmitry Voropaev

Contesa de Folleville...........Larisa Yudina

Corinna..........................Irma Gigolasvili

Madama Cortese..............Anastasia Kalagina

Marchisa Melibea.............Anna Kiknadze

Baronul di Trombonoc........Vladislav Uspensky

Maddalena.........................Elena Sommer

Modestina........................Olga Legkova

Don Prudenzio...................Alexei Tanovitski

Corul si orchestra teatrului "Mariinski" din Sankt-Petersburg

Sambata, 27 ianuarie, 2007

Kennedy Center Opera House, Washington, D.C.

Etichete: ,