joi, ianuarie 25, 2007

Manfred Honeck numit director muzical al Orchestrei din Pittsburgh

Anuntul ca Manfred Honeck a fost ales la carma Orchestrei Simfonice din Pittsburgh a starnit mai mult interes decat alte anunturi similare. Motivul este situatia orchestrei: dupa retragerea lui Mariss Jansons in 2004, nici un dirijor nu a fost nominalizat director muzical, conducerea fiind asigurata de un "triumvirat" format din Andrew Davis, Marek Janowski, si Yan Pascal Tortelier. La vremea aceea multi se intrebau daca aceasta formula inedita nu ar putea fi o posibila solutie pentru alte orchestre in viitor, fiind cunoscuta "criza" de mari dirijori. Dupa numirea lui Honeck, uniii se intreaba daca "triumviratul" nu a fost un experiment ratat.

"Nu", spune Larry Tamburri, presedintele orchestrei. "Orchestra a avut mult de castigat de pe urma celor trei dirijori. Dar am ajuns la concluzia ca un singur lider, puternic, este important pentru a dezvolta excelenta artistica a orchestrei. Am gasit acest lider in Manfred Honeck."

Manfred Honeck a dirijat pentru prima oara Orchestra Simfonica din Pittsburgh relativ recent, in mai 2006. A fost se pare un veritabil "coup de foudre" caci dupa numai cinci concerte austriacul a fost numit director muzical. El si-a inceput cariera in Filarmonica din Viena (si, evident, in orchestra Operei din Viena), unde a fost membru atat a partidei de vioara cat si a celei de viola; fratele sau, Rainer Honeck, este in continuare unul din concertmaestrii filarmonicii si a operei. Manfred si-a inceput cariera ca dirijor drept asistent a lui Claudio Abbado, fiind eventual unul din "urmasii" lui Sergiu Celibidache la pupitrul Orchestrei Radiodifuziunii Suedeze. A dirijat multe din orchestrele importante ale lumii precum Filarmonica din Viena, Orchestra Simfonica din Chicago, Orchestra Regala "Concertgebouw" din Amsterdam, etc. In prezent este dirijor-oaspete principal al Filarmonicii Cehe.

Printre fostii directori muzicali ai Orchestrei Simfonice din Pittsburgh ii innumaram pe: Victor Herbert, Fritz Reiner, William Steinberg, Andre Previn, Lorin Maazel, si Mariss Jansons.

Etichete: