joi, aprilie 29, 2010

Celibidache inedit...

...si mai putin inedit. Partea "mai putin inedita" este editarea pe disc compact a unui concert din 1990 de la Suntory Hall din Tokyo. In program: Simfonia a VIII-a de Bruckner. Am spus "mai putin inedit" deoarece concertul a fost editat pe videocaseta (mai tineti minte?) in urma cu aproximativ 15 ani. De asemenea, doua fragmente din acest concert se pot asculta pe YouTube: un fragment din partea a II-a si altul din final. Iata-le:





Din pacate CD-ul a aparut doar pe piata japoneza, fiind editat de casa Altus, care continua sa publice concertele lui Celibidache in Japonia. Am mai vorbit despre ele aici si aici.
Deci ce este inedit? Primul lucru vine tot din Japonia si este un DVD cuprinzand un documentar numit Celi si Filarmonica sa, fiind dedicat deschderii salli de concert din complexul Gasteig. Am totusi speranta ca acest DVD sa apara si pe piata internationala, fiind in limba germana. Daca nu, stim cu totii de unde sa-l cumparam.
Celalalt lucru inedit este, din fericire disponibil pe piata internationala. Este vorba de un album de trei discuri compacte dedicat muzicii lui Günter Raphael. Cariera acestuia a debutat promitator: prima sa simfonie a fost executata in prima auditie de insusi Wilhelm Furtwängler cu Orchestra Gewandhaus din Leipzig. Fiind insa pe jumatate evreu, lucrarile sale au fost interzise pe durata dictaturii naziste. Dupa incheierea celui de-al doilea razboi mondial, operele sale au re-intrat in repertoriul orchestrelor germane, desi au fost uitate dupa moartea sa.

Simfonia a I-a lipseste din acest album care cuprinde patru alte simfonii (nr. 2-5) precum si o lucrare corala, Laotse-Symphonie, aceasta din urma dirijata de Michael Gielen. Celibidache dirijeaza Simfonia a IV-a, inregistrarea provenind dintr-un concert al Filarmonicii din Berlin din 1950. Simfonia a II-a este condusa de Christoph Altstaedt, Simfonia a III-a de Matthias Foremmy, iar Simfonia a V-a de Hans Schmidt-Isserstedt.

Etichete: , ,