sâmbătă, aprilie 04, 2009

Alte anunturi ale noului sezon

Daca majoritatea orchestrelor, companiilor de opera, sau salilor de concerte din America au anuntat de cateva saptamani stagiunea 2009-2010, cele din Europa de-abia acum incep sa o faca. Probabil cel mai important anunt al ultimilor zile este cel al stagiunii Operei din Viena, ultima din directoratul lui Ioan Holender. Significant mi se pare faptul ca se va incheia cu aceeasi opera cu care si-a inceput mandatul (de fapt Eberhard Waechter era director, Holender fiind atunci secretar general si preluand conducerea "Casei de pe Ring" numai dupa moartea baritonului): Parsifal. In 1991 la pupitru se afla Horst Stein, rolul titula era interpretat de Placido Domingo, Kundry era intruchipata de Waltraud Meier, iar Klingsor de regretatul Monte Pederson. In 2010 Franz Welser-Möst va dirija, Waltraud Meier va reveni in acelasi rol, eroul va fi interpretat de Stephen Gould, Amfortas de Thomas Hampson, si Gurnemanz de marele Matti Salminen. In acest mod un capitol se va inchide, altul se va deschide, iar continuitatea va fi asigurata de Franz Welser-Möst care va deveni directorul muzical al Operei din Viena succedandui-se lui Seiji Ozawa.

Detaliile noului sezon pot fi citite aici. Daca doriti sa va luati ramas bun de la Ioan Holender, o puteti face la matineul din 20 iunie. Exista insa zvonuri ca Holender ar fi considerat pentru directoratul Festivalului de la Salzburg - pentru mine insa raman doar zvonuri! Si nu pierdeti acest interviu!

Cele doua mari sali de concerte din Viena, Musikverein si Konzerthaus si-au anuntat si ele noua stagiune, la fel ca si Filarmonica din Munchen. Detalii pe respectivele pagini de Internet.

Si un P.S. la mesajul meu anterior despre anuntul Operei din Paris. Nicolas Joel a s-a prezentat drept succesorul ilustrilor sai predecesori Hugues Gall, Rolf Liebermann, si in special Jacques Rouché. Oedipe a vazut lumina zilei pe timpul directoratului lui Rouché.

Etichete: , , ,