duminică, februarie 22, 2009

Luandu-ne ramas bun de la cvartetul "Guarneri"

Dupa aproape 45 de ani, muzicienii Cvartetului Guarneri au decis sa se retraga. Daca memoria nu ma insala, longevitatea ansamblului i-a surprins chiar pe membrii ei care initial au crezut ca se vor reuni doar pentru sezonul festivalului de vara Marlboro Music din Vermont din 1964. Succesul acelor concerte i-a determinat pe artisti sa continue, iar componenta ansamblului nu s-a schimbat decat o singura data, in 2001, cand David Soyer a fost inlocuit de elevul sau, Peter Wiley.

Concertul sustinul pe 10 februarie la Kennedy Center a facut parte din turneul de ramas bun. S-au executat doua piese de rezistenta. Cvartetul nr 15 de Beethoven, cantat evident de membrii actuali ai ansamblului, Arnold Steinhardt, John Dalley, Michael Tree, si Peter Wiley, a deschis programul. In partea a II-a, David Soyer, acum in varsta de aproape 86 deani, s-a alaturat fostilor sai colegi in Cvintetul cu doua violoncele de Schubert.

Desigur ca muzicienii, exceptandu-l probabil pe Peter Wiley, sunt trecuti de varful carierei lor. Dar acest lucru conteaza mai putin intr-o seara ca aceasta. Am avut posibilitatea sa mai ascultam o data artisti care ne-au incantat de atatea ori, fie in concerte, fie pe disc. Le vom duce lipsa.

Etichete: