marți, ianuarie 20, 2009

Angela Gheorghiu, Roberto Alagna, si Marius Brenciu in "La Rondine" la Met

Intentia mea era sa scriu o cronica detaliata asupra acestei productii. Dar din moment ce fragmente din transmisia spectacolului la care am asistat sunt disponibile pe YouTube, voi face doar un mic rezumat.

Pe scurt, La Rondine nu a mai fost prezentata la Met din 21 martie 1936 cand la la pupitru se afla Ettore (Hector) Panizza iar rolul principal, cel la Magdei, era interpretat de Lucrezia Bori, care avea sa se retraga peste doar doua saptamani. Iar revenirea in repertoriu se datoreaza desigur Angelei Gheorghiu si lui Roberto Alagna.

Pe 10 ianuarie, acestea au fost impresiile mele din sala: am fost anuntati ca Angela Gheorghiu (Magda) a contractat o raceala, deci unele note in registrul grav au fost opace si primele pagini ale partiturii au fost prudent abordate. In rest, Angelissima - si ce mult ii place sa fie in centrul atentiei - dar si noua sa o vedem, nu doar sa o ascultam. Roberto Alagna (Ruggero): un excelent partener in voce buna, un rol care i se potriveste. Marius Brenciu (Prunier): superb debut. Ton clar, penetrant, intonatia precisa, bun actor. Lisette Oropessa (Lisette): inca o subreta de calitate. Samuel Ramey (Rambaldo): trecut de varful carierei. Marco Armiliato (dirijor): de rutina, in plus acoperea uneori cantaretii.

De remarcat de asemenea ca Nicolas Joel, care trebuia sa regizeze, continua procesul de recuperare dupa accidentul cerebral suferit in vara si nu a putut face deplasarea la New York. Regizor a fost deci Stephen Barlow.

Dar mai bine sa va las pe dumneavoastra sa va formati parerile. Incepem cu Chi il bel sogno di Doretta:


Ore dolci e divine:


O scena din primul act:


Finalul primului act:


Bevo al tuo fresco sorriso din actul al II-lea:


Scena finala a operei:


Un interviu cu protagonistii:


Si in fine, asa canta Angela Chi il bel sogno di Doretta pe vremea cand inca se numea Burlacu:

Etichete: , ,