vineri, martie 06, 2009

Prezente romanesti

O lucrare de Stefan Niculescu a fost recent prezentata intr-un concert la Opera din Paris - Bastille. Este vorba de Invocatio, interpreti fiind ansamblul vocal Les jeunes solistes condus de Rachid Safir.

O pianista care a inceput sa se remarce este Catalina Butcaru. Mai multe cronici ale ultimului CD al artistei, CD inregistrat la Wigmore Hall din Londra, pot fi citite pe pagina ei de internet (care trebuie urgent refacuta), iar alta a aparut in American Record Guide. Criticul Alan Becker a apreciat interpretarea Sonatei Op. 1 de Alban Berg spunand ca "nu crede ca va asculta lucrarea cantata mai bine" si a avut cuvinte de lauda si asupra lucrarii lui Schumann, Humoreske Op. 20, dar s-a exprimat rezerve asupra suitei Miroirs de Ravel, domnul Becker dorind o mai buna reliefare a culorilor.

Violonistul Robert Davidovici este directorul Societatii de muzica de camera din Forth Worth. In mod ciudat insa, numele sau nu apare pagina de Internet a societatii. Intr-un recital recent alaturi de pianistul Alessio Bax, dl Davidovici a interpretat Sonata a III-a "in caracter popular romanesc" de Enescu. Cronica aparuta in ziarul Star-Telegram poate fi citita aici.

Doua recente Scrisori pentru melomani ne prezinta unele aparitii discografice: lucrari de Goerge Enescu in interpretarea lui Sherban Lupu, Csaba Erdelyi, Mirel Iancovici, si Samir Golescu este primul CD semnalat de Victor Eskenasy. Celalalt CD este o antologie dedicata violonistei Silvia Marcovici.

Voi semnala si cateva cronici de la concertele sustinute de Radu Lupu la Toronto, Ottawa, si New York.

Dar voi incheia cu acest video al ansabmlului englez Plush interpretand un fragment din Octetul de George Enescu. Concertmaestrul ansamblului este Remus Azoitei, iar unul din membrii sai este Adrian Brendel. Pentru cei interesati sa descarce inregistrarea completa a octetului, o pot face aici. Evan Dickerson mi-a semnalat aceasta pagina; nici el, nici eu nu suntem asociati cu ansamblul britanic si nu avem nici un interes financiar.

Etichete: , ,