sâmbătă, martie 28, 2009

Nicolas Joel anunta stagiunea 2009-2010 a Operei din Paris

Este stiut ca Nicolas Joel va prelua directoratul Operei din Paris incepand cu stagiunea 2009-2010. Zilele trecute, el a anuntat noul sezon. Acesta se deschide cu o surpriza: Mireille de Charles Gounod, opera mea preferata din cele ale compozitorului. Detaliile pot fi citite aici.

Absenta operei Oedipe nu surprinde deoarece aceasta era planificata pentru stagiunile urmatoare. Sper insa ca lucrarea enesciana sa nu cada prada crizei economice - dar sa nu uitam ca premiera operei Oedipe a avut loc in 1936 cand efectele marii depresiuni inca se faceau simtite.

Iar un lucru incurajator este prezenta multor lucrari scrise in secolul XX in programul stagiunii. Desigur, nici una din ele nu este o raritate precum capodopera enesciana. Pe de alta parte, nici una nu a figurat in programul ultimilor stagiuni ale Teatrului Capitoliului din Toulouse a carui director este, pana la incheierea stagiunii in curs, Nicolas Joel.

Daca nu putea fi vorba de o reluare a stagiunilor toulousiene - chiar si lucrari prezentate in ultimile stagiuni la Toulouse precum Aurul Rinului, Walkiria, sau Andrea Chénier apar in montari noi la Paris, si se pare ca si pentru Oedipe este planificata o noua punere in scena - totusi Nicolas Joel a apelat la artisti cu care a colaborat des in decursul carierei sale. Amitesc doar dirijorii: de la veteranii Michel Plasson si Pinchas Steinberg la tinerii Emmanuelle Haïm si Philippe Jordan. Mai subliniez revenirea in repertoriul Operei din Paris a creatiei lui Rameau, absenta pe timpul actualului directorat a lui Gérard Mortier.

Cea mai buna veste este insa insanatosirea lui Nicolas Joel care, reamintesc, a suferit in vara trecuta un atac cerebral.

Etichete: , ,