luni, iulie 23, 2007

Alan Gilbert - noul director muzical al Filarmonicii din New York

Dupa peste 160 de ani de existenta, Filarmonica din New York are in sfarsit in Alan Gilbert un director muzical nascut la New York. Si nu numai atat: mama sa, Yoko Takebe, este violonista in orchestra iar tatal sau, Michael Gilbert, a fost si el membru al partidei de vioara a orchestrei pana in 2001 cand s-a pensionat. Completand o familie de muzicieni, sora sa, Jennifer Gilbert, este concertmaestra Orchestrei Nationale din Lyon si a fost deseori angajata ca extra muzician la Filarmonica din New York. In plus, varul sau, Miki Takebe, are un important rol administrativ.

Gilbert a vizitat Romania in 2003 dirijand Orchestra Filarmonica Regala din Stockholm a carui dirijor principal este; sotia sa, Kajsa William-Olsson, este membra a partidei de violoncel a orchestrei suedeze. Nu l-am ascultat niciodata pe viu deci tot ce pot este sa-i urez succes.

De asemenea, Filarmonica din New York a ajuns la o intelegere cu Riccardo Muti ca acesta sa dirijeze mai multe concerte in urmatoarele stagiuni, inclusiv turnee. A fost dorinta dirijorului italian ca sa nu i se confere nici un titlu oficial gen "dirijor principal", titlu pe care conducerea orchestrei a dorit sa i-l confere.

Puteti citi aici anuntul oficial.

Etichete: ,