marți, iunie 12, 2007

Slatkin incheie stagiunea cu Mahler

Ultimul concert din aceasta stagiune a Orchestrei Simfonice Nationale din Washington s-a deschis cu o prea rar executata simfonie de Haydn: cea intitulata "La Reine", numarul 85 (ma rog, ce simfonie de Haydn este des executata azi, nici macar numarul 104?) Leonard Slatkin a dirijat-o fara bagheta si fara a-si impune o viziune proprie, multumindu-se sa lase muzica sa vorbeasca. Orchestra a raspuns precis, permitandu-mi sa admir flautul lui Toshiko Kohno sau oboiul lui Rudolph Vrbsky si Rebbeca Henderson. As fi dorit probabil un tempo mai vioi in prima parte, dar nu o sa ma plang prea tare cand am ascultat o simfonie de Haydn interpretata de o orchestra intreaga.

A urmat o lucrare in prima auditie: "Patru ingeri", un concert pentru harpa si orchestra de Mark Adamo, solista fiind harpista principala a orchestrei, Dotian Levalier, excelenta. Titlul lucrarii se datoreste faptului ca fiecare miscare este intitulata dupa un inger din diverse religii. Prima parte, Uvertura, este numita "Metatron", a doua, scherzo-ul, este denumita "Sraosha", a treia, "Aria", poarta numele "Regina Coeli" si este dedicata mamei compozitorului, iar finalul este intitulat "Mik'hail". Lucrarea are prospetime si este plina de idei, nu toate insa duse pana la capat. Sfarsitul primelor doua parti, de exemplu, mi s-a parut cam brusc. Orchestratia, de asemenea, este luxurianta, bogata in instrumente de percutie. Din fericire insa aceasta nu a adus la acoperirea harpei. Daca in miscarile rapide aveam de-a face cu un adevarat duel intre instrumentul solist si orchestra, in partea a treia, lenta si serena, accentul piesei a fost pus pe un dialog intre harpa si orchestra. Per total lucrarea nu a fost inovatoare dar a facut o buna prima impresie.

Concertul - si stagiunea - s-a incheiat cum Simfonia a I-a de Mahler. Nu a fost o versiune memorabila. Din punct de vedere tehnic, lucrurile au fost in general bine puse la punct si observ din nou imbunatatirea compartimentului suflatorilor din alama. Interpretarii insa i-a lipsit ceva, poate burlescul, poate mult-negijatele aspecte folclorice, poate taria si vijelia din final, poate cate putin din toate aceste ipostaze. O redare corecta dar in nici un caz de neuitat.

Orchestra Simfonica Nationala din Washington.
Dirijor: Leonoard Slatkin.
Solist: Dotian Levalier.

Program:
Franz Joseph Haydn: Simfonia Nr. 85 in Si-bemol Major, "La reine".
Mark Adamo: "Patru ingeri" - concert pentru harpa si orchestra.
Gustav Mahler: Simfonia a I-a in Re Major.

Vineri, 8 iunie, 2007.
Kennedy Center Concert Hall, Washington.

Etichete: ,