miercuri, februarie 21, 2007

Ioan Holender nu isi va mai prelungi contractul

Agentiile de presa din intreaga lume relateaza faptul ca Ioan Holender a pus capat speculatiilor conform carora isi va prelungi contractul cu Opera de Stat din Viena. Holender a anunta ca se va retrage la sfarsitul contractului curent ce se incheie in 2010. Deja este cel mai longeviv director din istoria "Casei de pe Ring".

Numit director pentru un termen initial de cinci ani in 1992 dupa moartea subita a lui Eberhard Waechter, sub administratia caruia servea drept secretar atat al Operei de Stat cat si a Operei Populare (Volksoper), si contestat de presa datorita etniei sale (un evreu din Romania), Holender si-a prelugit deja de patru ori contractul sau. Printre montarile din timpul administratiei sale se numara si opera "Oedipe" de Enescu, inregistrarea premierei fiind disponibila gratie casei de discuri Naxos.

In 2010 Holender va avea 75 de ani si merita cu prisosinta sa se pensioneze - desi ar fi fost frumos daca si-ar fi prelungit contractul pana in 2012 pentru a se retrage dupa 20 de ani. De mai mult timp se fac speculatii privind posibilul succesor, dintre numele vehiculate nelipsing Alexander Pereira, directorul operei din Zurich, dirijorul Franz Welser-Most, tenorul Neil Shicoff, Gerard Mortier, directorul operei din Paris, Christine Mielitz, directoarea operei din Dortmund, si multi altii.

Etichete: