marți, decembrie 19, 2006

Rasfoind presa...

Nu de putine ori in presa am gasit articole in care autorii se plang de faptul ca personalitatile noastre nu sunt cunoscute drept romani sau chiar de faptul ca unii isi ascund - sau presa din occident ascunde - etnia romaneasca.

Exista si reversul medaliei: putini dintre noi stiu faptul ca muzicieni precum György Kurtag, Marius Constant, Yoel Levi, sau Otto Ackermann sunt nascuti in Romania.

Ajungem astfel la pianistul Herbert Schuch, nascut la Timisoara. Debutul sau discografic pentru casa "Oehms", continand lucrari de Schumann si Ravel, a fost foarte bine primit de presa americana; iata de exemplu o cronica online. Probabil ca in presa noastra el ar fi fost prezentat drep un german nascut in tara, dar, surpriza, in America el este dat drep roman asa cum se vede in cronica prezentata mai sus. Acelasi lucru se intampla in revista "Fanfare". La sfarsitul anului, criticii revistei sunt invitati sa aleaga cinci discuri compacte favorite din cele care au aparut in anul care se incheie. CD-ul pianistului timisorean a fost ales de criticul Charles Timbrell, care nu a uitat sa spuna ca artistul este roman.



Competitorul revistei "Fanfare", "American Record Guide" prezinta in numarul curent doua discuri continand muzica lui George Enescu. Unul este inregistrarea sonatelor pentru pian pe care Luiza Borac le-a efectuat pentru casa de discuri "Avie", celalalt este inregistrarea Suitelor Pentru Orchestra Nr. 2 si 3 si a Rapsodiei Romane Nr. 1 in interpetarea lui Cristian Mandeal si a Filarmonicii "George Enescu", disc despre care am vorbit si eu in acest blog. Cronica discului Luizei Borac este foarte favorabila. Autorul, Alan Becker, evidentiaza muzicalitatea interpretei precum si calitatea muzicii si a prezentarii. Cat despre discul lui Mandeal, criticul Roger Hecht apreciaza interpretarea Rapsodiei Romane si a Suitei a III-a dar isi exprima unele rezervatii asupra Suitei a II-a.


Tot in numarul curent al revistei "American Record Guide" este prezentata o cronica a festivalului de la Newport News din statul Virginia unde a participat si Eugen Tichindeleanu. Violonistul nostru este remarcat pentru virtuozitatea sa si pentru faptul ca ar semana cu Franz Liszt!!! Criticul Gil French nu uita sa mentioneze faptul ca Eugen Tichindeleanu este castigator al concursului "George Enescu".

Unul din motivele pentru care am creat acest blog este de a prezenta, sper corect, felul in care artistii romani sunt recunoscuti in strainatate, indiferent daca evolueaza pe marile scene sau in orase de provincie.

P.S. Apropo, un alt laureat al concursului "George Enescu", Nemanja Radulovic, va debuta in luna mai 2007 la Carnegie Hall, New York.