joi, decembrie 14, 2006

Richard Strauss, George Georgescu, si revista "Fanfare"

"Fanfare" este cea mai cunoscuta revista specializata in critica inregistrarilor de muzica clasica; "American Record Guide" este competitorul ei. Citind "Fanfare" de-a lungul anilor am sesizat faptul ca artistii romani nu au fost uitati, ba chiar mai mult, coperta unei editii recente a fost dedicata Luizei Borac si inregistrarii sonatelor pentru pian de Enescu pe care pianista a efectuat-o pentru casa de discuri "Avie".

In numarul curent, criticul Jeffrey Lipscomb analizeaza inregsistrarea poemului "Moarte si transfiguratie" de Richard Strauss facuta de orchestra "Philharmonia" din Londra si de dirijorul Tolga Kashif. Domnul Lipscomb a ascultat nu mai putin de 29 de interpretari comparative a lucrarii lui Strauss: cate trei versiuni dirijate de Wilhelm Furtwängler, Hans Knappertsbusch, Leopold Stokowski, Richard Strauss, si Bruno Walter, plus cate o versiune a lui Leo Blech, Albert Coates, Desire Defauw, Vittorio de Sabata, George Georgescu, Rudolf Kempe, Willem Mengelberg, Artur Rodzinski, si Arturo Toscanini (versiunea in compania orchestrei NBC). In plus, in urma cu cativa ani, criticul a eliminat din colectia sa inregistrari ale lui Sergiu Celibidache, Otto Klemperer, Fritz Reiner, Giuseppe Sinopoli, si George Szell .

Deci ce recomanda? Ati ghicit: George Georgescu. Este o inregistrare putin cunoscuta pe care dirijorul nostru a facut-o in compania Filarmonicii Cehe si care a aparut acum cativa ani pe discuri compacte, mai intai la firma "Arlecchino", apoi "Dante LYS", ambele companii nemai existand. Este "cea mai nobila si miscatoare interpretare pe care o cunosc, sunetul mono fiind doar adecvat". Criticul aminteste ca George Georgescu a fost elevul lui Arthur Nikisch si Richard Strauss si ca celebrul compozitor l-a invitat pe maestrul nostru sa conduca "Moarte si transfiguratie" la Festivalul de la Salzburg.

In afara versiunii lui "Gogu", domnul Lipscomb mai recomanda una din interpretarile lui Bruno Walter (cea cu orchestra NBC), si cea a lui Artur Rodzinski cu orchestra "Philharmonia" din Londra.

Iata si concertele sustinute de George Georgescu la Festivalul de la Salzburg; din pacate arhiva online a Festivalului incepe cu anul 1942:

15 August 1943, Festspielhaus
Filarmonica din Viena

Ludwig van Beethoven : Simfonia a I-a in Do Major Op. 21
Paul Constantinescu: Dansuri Romanesti
Richard Strauss: Poemul simfonic "O viata de erou" Op. 40


25 August 1943, Festspielhaus
Filarmonica din Viena

Richard Strauss: Poemul simfonic "Moarte si transfiguratie" Op. 24
Wilhelm Jerger: "Salzburg Barock Music"
Ludwig van Beethoven: Simfonia a VII-a in La Major Op. 92


12 August 1963, Grosses Festspielhaus
Filarmonica Ceha
Solist: Valentin Gheorghiu

Joseph Haydn: Simfonia Nr. 104 Re La Major, "Cimpoiul"
Robert Schumann: Concertul pentru pian si orchestra in La minor Op. 54
Franz Schubert: Simfonia a VII-a in La Major Op. 92