marți, decembrie 12, 2006

Idomeneo la Metropolitan Opera

Primul spectacol de la "Met" la care am asistat in sezonul acesta a fost si primul care s-a transmis la radio in aceasta stagiune. "Idomeneo" a intrat relativ recent in repertoriul companiei, prima reprezentatie avand loc doar in 1982 intr-o montare realizata de Jean-Pierre Ponnelle dirijata de James Levine. Distributia a fost de prima clasa:

Idomeneo:............................Luciano Pavarotti
Ilia:....................................Ileana Cotrubas
Idamante:............................Frederica von Stade
Elettra:..............................Hildegard Behrens
Arbace:..............................John Alexander
Marele Preot:........................Timothy Jenkins
Vocea lui Neptun:....................Richard J. Clark

Aceasta versiune este disponibila pe DVD, spectacolul filmat nefiind insa premiera din 14 octombrie ci reprezentatia de pe 2 noiembrie.

Montarea lui Ponnelle si bagheta lui James Levine au fost singurele elemente care au ramas de la premiera. O placere sa vezi o punere in scena traditionala in zilele acestea in care regieoper / eurotrash domina scenele lumii. Ponnelle iubeste muzica si respecta intentiile compozitorului, iar moartea sa prematura a lasat un gol inca neumplut.

Dintre cantareti cel mai mult mi-a placut Dorothea Roschmann in rolul Iliei. Este o demna succesoare a unor mari soprane lirice precum Sena Jurinac, Irmgard Seefried, Lucia Popp, sau Barbara Bonney. O mare cantareata, ce rost mai are insiruirea unor epitete elogioase?

O alta vedeta este Magdalena Kozena care a interpretat rolul lui Idamante. Nu a dezamagit. Vocea este calda, bogata, si nuantata, ideala pentru Mozart. Interpreta rolului Elettrei a fost canadiana Alexandra Deshorties. Timbrul ei nu are frumusetea vocilor colegelor sale, dar nu este deloc urat si compenseaza prin dramatism si expresivitate. Intr-adevar, interpretarea ariei "D'Oreste, d'Ajace" a fost unul din punctele forte ale spectacolului.

De la premiera din 1982 incoace, rolul titular a fost interpretat de cantareti specializati in marele repertoriu de opera: alaturi de Pavatorii, au mai fost Placido Domingo, Ben Heppner, sau Siegfried Jerusalem. In spectacolul la care am asistat, Idomeneo a fost interpretat de tenorul sud-african Kobie van Rensburg. Specialitatea acestuia este repertoriul baroc, vocea sa fiind mai putin "operatica", vibrato-ul redus, tonul clar, firm, si placut. Nu a avut probleme cu coloratura, doar unele note in registrul de jos i-au dat o mica dificultate. Dar nu a avut prezenta scenica, nu simteam ca intr-adevar el era regele.

Pe James Levine l-am ascultat de nenumarate ori si, aproape de fiecare data, impresia pe care am avut-o a fost doar cea a unei meserii foarte bine facute. Din pacate, aceeasi impresie am avut-o din nou cu acest "Idomeneo". Ghideaza expert cantaretii si unele nuante orchestrale au fost remarcabile dar nu patrunde in interiorul muzicii. Nu am simtit dramatismul unor momente precum finalul actului al II-lea ca sa dau doar un singur exemplu. Orchestra a sunat foarte bine, ca de obicei cand "Jimmy" conduce, o singura ezitare a suflatorilor din lemn nefiind in stare sa strice impresia generala.

"Idomeneo, Re di Creta" de Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart

Dirijor:.............................James Levine
Maestru de cor:....................Raymond Hughes

Montarea:..........................Jean-Pierre Ponnelle
Regizor de scena:..................David Kneuss
Lumini:..............................Gil Wechsler

Idomeneo:..........................Kobie van Rensburg
Ilia:..................................Dorothea Roschmann
Idamante:..........................Magdalena Kozena
Elettra:.............................Alexandra Deshorties
Arbace:............................Jeffrey Francis
Marele Preot:......................Simon O'Neill
Vocea lui Neptun:.................Stephen Milling

Sambata, 9 decembrie 2006, matineu
Metropolitan Opera, New York