luni, decembrie 18, 2006

Ion Marin va dirija Filarmonica din Berlin

Pe data de 5 si 6 mai 2007, Ion Marin va debuta la pupitrul Filarmonicii din Berlin, solisti fiind redutabila Martha Argerich si Gabor Tarkovi, trompetistul principal al orchestrei. Programul este urmatorul:

Simfonia a II-a de Kurt Weill
Concertul pentru pian Nr. 1 de Serghei Prokofiev
Concertul pentru pian Nr. 1 de Dmitri Sostakovici
Selectiuni din baletul "Romeo si Julieta" de Serghei Prokofiev.



Daca nu ma insel este pentru prima oara de la concertele lui Celibidache din 1992 cand un dirijor roman va conduce celebra orchestra. Si, de asemenea, este una din rarele colaborari ale Marthei Argerich cu un dirijor roman; din nou, a existat o colaborare cu Celibidache in Mai 1974, cei doi interpretand Concertul pentru pian de Schumann in compania Orchestrei Nationale a Frantei. O alta colaborare a Marthei Argerich cu un artist roman a fost cea cu tanara pianista Mirabela Dina, cei doi inregistrand pentru casa de discuri EMI o transcriptie pentru patru maini a suitei din "Spargatorul de nuci" de Ceaikovsky.

Revenind la Ion Marin, trebuie sa povestesc ceva absolut adevarat. Era prin 1993 cand dirija la opera "Metropolitan" din New York, lui incredintandui-se premiera cu "Ariadna din Naxos" de Richard Strauss, nota bene, o opera din repertoriul lui James Levine, directorul muzical la "Met"; iata o cronica din New York Times. Am comentat acest lucru unui prieten de familie care avea doar cunostinte rudimentare in domeniul muzicii. M-a intrebat cine este Ion Marin iar eu i-am spus ca este fiul lui Marin Constantin. Reactia prietenului m-a lasat inlemnit: "precis i-a pus tatal sau o vorba buna, de-aia dirijeaza el la Met".

Fara comentarii.