joi, martie 20, 2008

Enescu in programul orchestrelor americane

Cea mai buna veste - daca se confirma - este revenirea lui Sherban Lupu. Conform paginii de Internet al artistului, el va conduce ansamblul "Enescu" al Universitatii din Illinois pe 28 martie la "Krannert Center for Performing Arts"; conform acestui site, concertul va avea loc pe 25 martie. Iar pe pagina de Internet al centrului "Krannert" concertul nu este trecut in calendar.

Pe de alta parte, Rapsodia a I-a va fi executata vineri, 21 martie si sambata, 22 martie la Salt Lake City de catre "Utah Symphony" sub bagheta maestrei JoAnn Falletta. Aceeasi lucrare va deschide pe 9 iulie programul sezonului estival al Orchestrei Simfonice din Chicago desfasurat la Ravinia. Dirijor este Leonard Slatkin.

Aceeasi dirijori deci care si in trecut au inscris creatia enesciana in programele concertelor lor - din pacate JoAnn Falletta s-a limitat doar la Rapsodia a I-a.

Lucrarile camerale ale lui Enescu se pare ca au patruns si in repertoriul orchestrelor de amatori sau universitare - avem aici un exemplu in Dixtuorul pentru suflatori. Si ar mai trebui adaugate lucrarile inedite si neterminate ale compozitorului. Violonista Jennifer Curtis a prezentat recent la Philadelphia "Arii in carater popular romanesc". Recitalul in general si piesa enesciana in particular au fost foarte bine primite de David Patrick Stearns, criticul ziarului "Philadelphia Inquirer".

Inchei insa cu o stire despre o lucrare contemporana. "Lumina Lina" de Mircea Valeriu Diaconescu a fost interpretata de Corul Radiodifuziunii Bavareze sub bagheta lui Ulf Schirmer. Concertul a avut loc pe 7 decembrie anul trecut la Munchen.

P.S. Cateva completari, ambele din Europa. Pe 5 aprilie, membri ai Orchestrei "Gürzenich" din Köln vor interpreta Octetul pentru coarde de Enescu. Iar pe 10 si 11 aprilie, Christian Badea va conduce Orchestra "Gulbenkian" din Lisabona intr-un program care incepe cu premiera portugheza a lucrarii "Études-Motto" de Dan Dediu.

Etichete: , , , ,