vineri, iulie 06, 2007

Ne-a parasit si Regine Crespin

Marea soprana franceza cunoscuta paradoxal in special pentru rolurile dramatice germane: Brunhilde si Sieglinde in "Walkyria", Marschallin in "Cavalerul Rozelor", Elsa in Lohengrin. Repertoriul ei este mult mai variat si contine chiar roluri in operetele lui Offenbach pe care le-a inregistrat sub bagheta lui Michel Plasson ("La vie parisienne", "La Grande Duchesse de Gerolstein") sau Alain Lombard ("La Perichole"). Desigur ca nu ar trebui uitat nici rolul Madamei Lidoine din "Dialogues des Carmelites" de Poulenc gravat sub bagheta lui Pierre Dervaux. Mai tarziu, Crespin a cantat si rolul Madamei de Croissy din aceeasi opera.

As dori de asemenea sa mentionez rolul titular din "Penelope" de Faure, o magnifica opera mai putin cunoscuta, care ne provine dintr-o superba inregistrare istorica sub bagheta lui Desire-Emile Inghelbrecht. Este un rol la care cantareata a tinut mult, ea fiind in stare sa convinga Teatrul Colon din Buenos Aires - in 1962, inca in zile de glorie - sa o monteze pentru ea. A constituit premiera de pe continentul american a capodoperei lui Faure; Jean Fournet a dirijat.

Si nu as putea incheia fara a de aminti superbele inregistrari ale unor lieduri precum "Les nuits d'été" de Berlioz sub bagheta lui Ernest Ansermet sau a celor de Debussy sau Poulenc.

Despre Regine Crespin mai puteti citi aici si aici.

Etichete: