luni, septembrie 13, 2010

O mare violonista: Wanda Wilkomirska

Daca ii intrebam pe cunoscatori ce versiune ale concertelor pentru vioara de Szymanowski prefera, majoritatea desigur vor raspunde: cea a violonistei poloneze Wanda Wilkomirska.

Wanda Wilkomirska este o eroina culturala a Poloniei, in ciuda - sau poate si datorita - faptului ca a parasit tara natala in 1982 odata cu instaurarea legii martiale. Va las sa cititi aici biografia oficiala, mai ales ca alte informatii nu am nici eu. Violonista ne-a vizitat cel putin odata, in 1968, interpretand alaturi de Orchestra Simfonica a Radioteleviziunii (asa cum se numea atunci) si dirijorul Iosif Conta Concertul pentru vioara nr. 1 de Szymanowski.

Artista si-a incheiat de catva timp activitatea concertistica, dedicandu-se pedagogiei. Din fericire, unele inregistrari inca se mai gasesc; cu greu, e adevarat, dar merita cautate. Violonista are un sunet masiv si nu ezita sa foloseasca vibrato-ul cand acesta este pus in slujba expresivitatii.

Mai sus amintitul concert de Szymanowski este probabil cel pe care doamna Wilkomirska l-a interpretat cel mai des pe toate meridianele lumii. Si trebuie sa fiu intru totul de acord ca versiunea, inregistrata alaturi de subapreciatul Witold Rowicki, este de departe cea mai buna pe care am ascultat-o vreodata. Nici o alta varianta interpretativa nu a reliefat mai bine culorile muzicii lui Szymanowski. Desigur ca Orchestra Nationala a Poloniei nu este chiar una de clasa mondiala, dar acesta este un detaliu pe care interpretii ne fac usor sa-l uitam.

Concertul nr. 1 de Szymanowski a fost recent re-editat de case Polskie Nagrania in cadrul unui album de doua discuri compacte dedicat artistei. De pe acelasi album, as recomanda fara ezitare si inregistrarea Concertului nr. 2 de Sostakovici, dirijor de data aceasta fiind Wojciech Michniewski. Ceea ce impresioneaza de data aceasta este intensitatea lecturii violonistei. Albumul mai contine concerte de Haciaturian, a carui muzica o detest, si Wieniawski (Concertul nr. 2), ambele dirijate de Rowicki. As fi preferat ca al doilea concert de Szymanowski sa fi fost si el inclus pe album, mai ales ca spatiu ar fi fost. Chiar si asa, recomand fara ezitare CD-urile iubitorilor muzicii lui Szymanowski, Sostakovici, sau celor care pur si simplu doresc sa asculte o violonista de mare clasa.

Etichete: