luni, iulie 26, 2010

Chronik der Wiener Staatsoper

Ultima editie a cartii Chronik der Wiener Staatsoper a aparut recent, odata cu incheierea ultimelor reprezenatii ale erei Ioan Holender. Spre deosebire de editiile anterioare, care acopereau doar perioada incepand dupa sfarsitul celui de-al doilea si pana azi, noua editie cuprinde informatii incepand cu anul 1869, deci de la inaugurarea cladirii de pe Ring.


Cartea cuprinde informatii asupra operelor si artistilor care au evoluat de-a lungul anilor la Opera de Stat (la inceput Opera Curtii) din Viena. Un titlu mai corect ar fi fost probabil "Statistica Operei din Viena", deoarece putem afla, de exemplu, de cate ori s-a executat o lucrare sau de cate ori un artist a aparut intr-o anume opera, dar nu neaparat distributia din fiecare seara. Distributiile premierelor si a reluarilor importante din fiecare stagiune sunt insa complet prezentate.

Probabil ca o astfel de informatie ar trebui facuta disponibila pe Intenet, asa cum este cazul arhivelor de la Musikverein sau Konzerthaus. Oricum, cred ca este vorba de un volum care nu ar trebui sa lipseasca nici unui iubitor de opera.

De-am avea acum si un volum similar despre Volksoper!!! Si, de ce nu, despre Opera Romana! (sau exista deja ceva despre Opera Romana?)

Etichete: , ,