marți, noiembrie 24, 2009

Au decedat dirijorul Alexandru Lascae si cantareata Elisabeth Söderström

Am aflat cu totul intamplator de decesul dirijorului roman stabilit in Olanda, Alexandru Lascae. Am citit un articol de pe portalul LiterNet in care Oltea Serban Parau discuta un concert sustinut in sala Concertgebouw din Amsterdam de catre Symphonieorkest Bellitoni. Dirijorul principal al acelei orchestre a fost maestrul roman, dar acesta decedase recent (actualizare 25 noiembrie: lucru care nu a fost mentionat in articol, ci pe care l-am aflat intrand pe pagina de Internet a orchestrei), deci Jurjen Hempel a condus concertul.

Alexandru Lascae a mai fost si dirijor al Filarmonicii Moldova din Iasi, care orchestra a uitat sa scrie ceva pe pagina de Internet la moartea dirijorului. Dupa cum se vede, olandezii nu au uitat. In plus, maestrul are o pagina din Wikipedia in limba olandeza, nu si in romaneste. Aceasta, cu toate ca dirijorul a facut multe pentru muzica romaneasca, inregistrand un ciclu al lucrarilor de Enescu.

Alexandur Lascae a aranjat o piesa de Ceaikovski, Souvenir d'un lieu cher Op. 42, care a fost recent inregistrat de Janine Jansen.

Elisabeth Söderström a fost una din marile cantarete suedeze, desi nu a fost chiar vedeta precum, de exemplu, Birgit Nilsson. Ea a decedat la varsta de 82 de ani. Puteti citi aici un omagiu din ziarul Daily Telegraph.

Dumnezeu sa-i odihneasca in pace.

P.S. Un alt deces este cel al muzicologului Howard Chandler Robbins Landon. Puteti citi aici un articol omagial din ziarul Guardian Unlimited. Dumnezeu sa-l ierte.

Etichete: , , ,